a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Το σπίτι είναι το μεγάλο σχολείο της ζωής

Οι γιορτές φθάνουν σε λίγο. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά είναι μέρες χαράς, παρά τους δύσκολους καιρούς και τα αυξημένα έξοδα. Οι μεγάλοι έχουν το προνόμιο όχι μόνο της προσμονής και της χαράς που θα δώσουν στα παιδιά τους αλλά και την ευκαιρία ν’ αναπολήσουν τα δικά τους παιδικά χρόνια.


Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η οικογένεια είναι ο κοινωνικός θεσμός που παρέχει τις περισσότερες δυνατότητες και δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για το μεγάλωμα του παιδιού. Αποτελεί παράγοντα σύμφυτο με τον εσωτερικό χαρακτήρα και τη μοίρα του ανθρώπου. Το παιδί ποτέ δεν θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί και να μεγαλώσει τόσο καλά έξω από την ασφάλεια και τη ζεστασιά της οικογένειας. Ας σημειωθεί επίσης ότι η μητρική και η πατρική αγάπη αποτελούν ένα συνεχώς «αναπτυσσόμενο μέγεθος».
Ο ήρεμος και ευτυχισμένος οικογενειακός βίος προϋποθέτει στοργή, τρυφερότητα, αλληλοκατανόηση. Γονείς που θέλουν ν’ αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους πρέπει να σέβονται και να φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Τίποτα δεν έχει πιο ζωτική αξία για το παιδί από ένα σπιτικό με μονοιασμένους γονείς που αγαπούν και χαίρονται τα παιδιά τους. Το σπίτι είναι το μεγάλο σχολείο της ζωής. Σ’ αυτό διδάσκονται καθημερινά και βιώνονται οι μεγάλες ηθικές αξίες. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις. Ο αλληλοσεβασμός και η αμοιβαιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. Σχολείο όπου ο λόγος έχει μικρή αξία και το παράδειγμα μεγάλη. Ο αυτοσεβασμός και η ανεκτικότητα προς τη γνώμη και τις πράξεις του άλλου ευοδώνουν την ψυχική ηρεμία και σταθερότητα του παιδιού. Ακόμη περισσότερο αν συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στο ίδιο το παιδί. Παιδί που γεύεται τον σεβασμό θα τον ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο.
Η αγάπη, η τρυφερότητα, ο καλός λόγος, το μοίρασμα, η συντροφικότητα, το χιούμορ, το γέλιο χαϊδεύουν την ψυχή και ομορφαίνουν τη ζωή γονιών και παιδιών. Βοηθούν στο ξεπέρασμα των μικρών ή και μεγαλύτερων δυσκολιών της καθημερινότητας. Πατέρας και μάνα πρέπει να επιδιώξουν να κάνουν το σπιτικό τους πραγματική εστία. Η ζεστή ατμόσφαιρα, το ήρεμο κλίμα του σπιτικού, ο καλός ο λόγος, η αλληλοσυμπλήρωση στα γονεϊκά καθήκοντα, η ενεργητική συμμετοχή και των δυο σας στη ζωή του παιδιού χτίζουν ολοκληρωμένες γυναίκες και άντρες βουνά. Με όσα γράφω δεν υποτιμώ τη χαρά που δίνουν τα δώρα. Ασφαλώς και θα προσφέρουμε δώρα στα παιδιά μας. Και μάλιστα δώρα που πραγματικά επιθυμούν, στον βαθμό βέβαια που συμφωνούμε και έχουμε τη δυνατότητα να ικανοποιήσουμε την επιθυμία τους. Θα είναι όμως σφάλμα να περιορισθούμε στα δώρα, στα παιχνίδια, σ’ ό,τι μπορεί να αγορασθεί, όσο ακριβά και επιθυμητά κι αν είναι.


Κάνετε το σπιτικό σας τις μέρες αυτές χώρο χαράς κι αγάπης. Να μοσχοβολήσει όχι μόνο από τις γιορτινές λιχουδιές, αλλά κι από το άρωμα της ψυχής σας. Από τα γέλια και τις χαρές όλων σας, μικρών και μεγάλων. Είναι το καλύτερο βάλσαμο, το ισχυρότερο τονωτικό στον καθημερινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Που το δικαιούνται όχι μόνο τα παιδιά σας, αλλά εξίσου κι εσείς.
 
Ευχές για ευτυχισμένα Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά.


Από το αρχείο του Καθηγητή της Παιδιατρικής  
Νίκου Ματσανιώτη











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου