a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Τα πιο όμορφα παγόβουνα και η ιστορία τους


Τι είναι τα παγόβουνα

Τα παγόβουνα είναι κομμάτια πάγου που σχηματίζονται στην ξηρά και επιπλέουν στους ωκεανούς ή σε λίμνες. Τα περισσότερα πράγματα όταν παγώνουν συστέλλονται, αντίθετα όμως το νερό διαστέλλεται. Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος του πάγου είναι ελαφρύτερος από τον αντίστοιχο όγκο του νερού που τον αποτελεί σε κανονικές συνθήκες, με συνέπεια αυτός να επιπλέει. Αν και ο πάγος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του διαυγής, όπως το γυαλί, εντούτοις τα παγόβουνα φαίνονται άσπρα επειδή στο εσωτερικό τους έχουν παγιδευτεί φυσαλίδες αέρα ή συνεχίζουν να καλύπτονται από χιόνι.


Τα παγόβουνα υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, από μικρά παγάκια, κομμάτια σε μέγεθος νησιών, εώς το μέγεθος μιας μικρής χώρας. Άλλα μοιάζουν με πυραμίδες, άλλα με κωδωνοστάσια, άλλα με επιβλητικά κτίρια σαν ανάκτορα ή εκκλησίες άλλα με μανιτάρια κ.λπ. Με τη δράση όμως των ανέμων και των κυμάτων, κατά την τήξη τους, αλλάζουν συνέχεια, παίρνοντας ασυνήθιστα γοητευτικά σχήματα. Ο όρος «παγόβουνο» αναφέρεται σε χοντρά κομμάτια πάγου, μεγαλύτερα από 5 μέτρα. Σε μερικά εξ'αυτών το ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, φτάνει περίπου τα 120 μ., ενώ υπό την επιφάνεια τα 500μ, Ειδικά τα τραπεζοειδή παγόβουνα μπορεί να παρουσιάζουν και μήκος χιλιομέτρων. Κατά μέσον όρο οι μετακινούμενες αυτές παγονησίδες έχουν μήκος από 300 - 400μ. και μέσο ύψος 30 μ.


Σπάνια υπερβαίνουν το μήκος των 1000 μέτρων όπου τότε αντιπροσωπεύουν βάρος εκατομμυρίων τόνων. Τα μικρότερα παγόβουνα, που είναι γνωστά ως bits bergy και growlers, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα πλοία, επειδή είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν. Ο Βόρειος Ατλαντικός και τα κρύα νερά της Ανταρκτικής φιλοξενούν τα περισσότερα παγόβουνα στη Γη.

Πώς δημιουργούνται και που καταλήγουν


Τα παγόβουνα σχηματίζονται όταν σπάνε χοντρά κομμάτια πάγου. Ταξιδεύουν παρασυρόμενα από τα θαλάσσια ρεύματα και μετακινούνται προς τις εύκρατες ζώνες. Μερικές φορές σπάνε ενώ συγκρούονται με την ξηρά, ή πιάνονται σε ρηχά νερά. Δημιουργούνται στις δύο ψυχρότερες (πολικές) ζώνες της Γης, στη Αρκτική και στην Ανταρκτική.


Τα "αρκτικά παγόβουνα" προέρχονται κυρίως από τη Γροιλανδία, που ολόκληρη σχεδόν, καλύπτεται από παγετωνικό κάλυμμα. Επειδή ο καιρός στην Ανταρκτική είναι περισσότερο ψυχρός και θυελλώδης, τα "ανταρκτικά παγόβουνα" είναι συνήθως μεγαλύτερα των αρκτικών. Τα ανταρκτικά παγόβουνα δημιουργούνται από τόυς ογκώδεις "τραπεζοπάγους".
Τα περισσότερα παγόβουνα τα συναντάμε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο αυτά κινούνται προς τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής. Η τήξη τους αργεί πολύ, παρασυρόμενα όμως σε θερμότερες ζώνες, γίνεται ταχύτερη μέχρι που διασπώνται σε πολύ μικρότερα τμήματα και αυτοδιαλύονται.


Όταν φτάνει ένα παγόβουνο σε ζεστά νερά, επηρεάζεται από το κλίμα. Στην επιφάνειά του, ο ζεστός αέρας λιώνει το χιόνι και τον πάγο και δημιουργούνται μικρές λίμνες. Τα ζεστά νερά περιτυλίγουν τις άκρες του, δημιουργώντας έτσι την τήξη του πάγου, προκαλώντας χοντρά κομμάτια του να σπάσουν. 

 Τα παγόβουνα είναι επικίνδυνα για τα πλοία


Τα παγόβουνα θέτουν σε κίνδυνο τα πλοία που περνούν από το Βόρειο Ατλαντικό και γύρω από την Ανταρκτική. Έτσι το 1914, δύο μόλις χρόνια μετά το ναυάγιο του Τιτανικού (14 Απριλίου 1912) κοντά στο Νιου Φάουντλαντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και δώδεκα άλλες χώρες δημιούργησαν το Διεθνή Οργανισμό Επιτήρησης (ΙΙΡ), για να προειδοποιούν τα πλοία για την εμφάνιση παγόβουνων. Ο Διεθνής Οργανισμός Επιτήρησης , χρησιμοποιεί αεροπλάνα και ραντάρ για την παρακολούθηση των παγόβουνων που επιπλέουν σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς. Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Πάγου, χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα για την παρακολούθηση των παγόβουνων κοντά στην Ανταρκτική. Ωστόσο, παρακολουθεί μόνο παγόβουνα μεγαλύτερα από 500 τ.μ. (5.400 τετραγωνικά πόδια).


Τα παγόβουνα επηρεάζουν τη ρότα των πλοίων, περιορίζοντας πολλές φορές τις κινήσεις τους, όπως για παράδειγμα αλλαγή πορείας ή ταχύτητας με συνέπεια τον επηρεασμό των στιγμάτων αναμέτρησης, ή τον επηρεασμό των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων προκαλώντας διαφοροποιήσεις στην ηχώ (επιστροφές) των ραντάρ, ή προβλήματα στην αστρονομική ναυτιλία, επισκιάζοντας τον ορίζοντα και μεταβάλλοντας την διάθλαση. Συνεπώς λόγω αυτών των δυσμενών επιπτώσεων, τα πλοία που θα διέλθουν σε τέτοιες περιοχές, οφείλουν να ενημερώνονται σχετικά με την περιοχή, μέσω των εκθέσεων προηγούμενων πλοίων που έχοτυν περάσει από εκεί.
Οι επιστήμονες, μελετούν τα παγόβουνα, για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το κλίμα και τις διαδικασίες των ωκεανών.

Iceberg! Right ahead!


Σε περιοχές εμφάνισης παγόβουνων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη μεταβολή του χρωματισμού του ουρανού. Κατά σεληνόφωτη νύκτα προς τη διεύθυνση παγόβουνου η απόχρωση είναι γαλακτόχρους. Με καλή ορατότητα τα παγόβουνα φαίνονται από μεγάλη απόσταση. Στην ομίχλη εμφανίζονται ως σκοτεινές μάζες.


Η θραύση των παγόβουνων, προκαλεί το χαρακτηριστικό κρότο, απομακρυσμένων πυροβόλων. Ενδεικτικό σημείο προσέγγισης παγόβουνου, θεωρείται η εμφάνιση φωκών ή μικρών κομματιών πάγου. Τυχόν μεταβολές της θερμοκρασίας του νερού, πιθανόν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Γενικά σε περίπτωση ομίχλης, τα πλοία πρέπει να αποφεύγουν την είσοδo σε περιοχές των οποίων η θερμοκρασία των υδάτων είναι μικρότερη των 10°C σε θερινές περιόδους.

Ήξερες ότι...
  • Το μεγαλύτερο παγόβουνο που εντοπίστηκε είχε μήκος 335 χλμ. και πλάτος 97 χλμ. με συνολική επιφάνεια 31.000 τ.χλμ., όσο το Βέλγιο.
  • Το ψηλότερο παγόβουνο που εντοπίστηκε, είχε ύψος περίπου 167 μ. δηλαδή, μεγαλύτερο από το μισό ύψος του Πύργου του Άιφελ.
  • Στις Βερμούδες, εντοπίστηκε κάποτε "αρκτικό παγόβουνο", αφού ταξίδεψε απόσταση 4.000 μιλίων, ενώ άλλο από την Ανταρκτική εντοπίστηκε κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού ταξίδεψε 5.500 μίλια βορειότερα.
Φανταστείτε την απόλυτη χαρά του να βρίσκεται κάποιος σε μια βάρκα αντικρύζοντας ένα τεράστιο παγόβουνο. Είναι μια εμπειρία πέρα από κάθε σύγκριση και μια εικόνα που θα διαρκέσει για μια ζωή. Πολλοί λάτρεις των παγόβουνων, έχουν αποτυπώσει την επιβλητική ομορφιά τους σε φωτογραφίες. Οι παρακάτω φωτογραφίες, είναι αποτέλεσμα της περιέργειας και της τόλμης, των τυχερών αυτών ανθρώπων.

         φώτο: Sony PSP Wallpaper

                                                  φώτο: Rennett Stow


φώτο: Ana_Cotta

      φώτο: Matthew Hoelsc
  

φώτο: Vicrogo

 φώτο: Angell Williams

 φώτο: Christof Berger

                                                   φώτο: Mark Sykes

 
φώτο: Jeff McNeill

                                                  φώτο: Jeff McNeill

                                                   φώτο: Ana_Cotta

                                               φώτο: Matthew Hoelscher

                                                     φώτο: Jeff McNeill

                                                 φώτο: Jeff McNeill

                                          φώτο: Hannes Grobe

                                                   φώτο: John (guano)

                                                φώτο: Jerzy Strzelecki

                                                 φώτο: Natalie Lucier

                                                  φώτο: Hoax Slayer

                                              φώτο: HD Wallpaper

                                                  φώτο: Jessica Spengler

                                            φώτο: Drew Avery

                                        φώτο: Hannes Grobe

                                                φώτο: Rita Willaert

                                            φώτο: Chadica

                                        φώτο: clarke stuff

                                         φώτο: SwissEduc

                                          φώτο: Alan Vernon

                                          φώτο: Kim Hansen

                                             φώτο: Chris (Molechaser)

                                                φώτο: Antarktika

                                          φώτο: michael clarke stuff

                                         φώτο: Angell Williams

                                             φώτο: batintherain

                                                 φώτο: pululante

                                                 φώτο: Roger Schultz

                                             φώτο: Mila Zinkova



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου