a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Λίμνη Πλαστήρα

Το δώρο του ανθρώπου στη φύση
 Όταν ο Νικόλας Πλαστήρας το 1935 οραματίστηκε για πρώτη φορά τη λίμνη στη γενέτειρα του, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του ότι με την υλοποίηση αυτού του έργου, η περιοχή θα αποκτήσει σταδιακά τόσο μεγάλη τουριστική αξία. Σήμερα η Λίμνη Πλαστήρα, ο τεχνητός αυτός παράδεισος, αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά από μια αρκετά άνετη διαδρομή, μιας και για καλή μας τύχη είναι νωρίς για να χιονίσει, φτάνουμε στο πρώτο χωριό της περιοχής, τα Καλύβια Πεζούλας. Ξενοδοχεία και εστιατόρια μας υποδέχονται από την είσοδο ακόμα του χωριού και μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι και αυτό το ορεινό θέρετρο έχει αναπτυχθεί πλήρως τουριστικά. Μέσα από το συγκεκριμένο χωριό, ακολουθώντας τις ταμπέλες, φτάνουμε στην ακτή της λίμνης, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και έχει περίμετρο 40 χιλιόμετρα.
Αφήνοντας πίσω μας την Καρδίτσα, αρχίζουμε να ανεβαίνουμε τα Άγραφα, διάσημα για την πλούσια βλάστηση και την ασύλληπτη φυσική ομορφιά. Ο αέρας όσο ανηφορίζουμε παγώνει, αλλά αυτό δεν μας πτοεί καθόλου. Τα πλατάνια, τα έλατα, οι οξιές και οι καστανιές δημιουργούν μια θέα που μας αποζημιώνει πλήρως.
Πραγματικά, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι ότι πρόκειται για ένα δημιούργημα εφάμιλλο με αυτά που δημιουργεί η φύση. Η εικόνα μας μαγεύει από το πρώτο λεπτό και αποφασίζουμε να κάνουμε ένα μεγάλο περίπατο. Η λίμνη εκτός από βόλτα ενδείκνυται και για διάφορες δραστηριότητες, όπως βόλτα με υδροποδήλατα, αλλά και για σκοποβολή. Στο καφέ που βρίσκεται στη λίμνη μπορείτε να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα, απολαμβάνοντας αυτό το μοναδικό προνόμιο να θαυμάζετε την μοναδική θέα. Οι αντανακλάσεις των δέντρων και του ουρανού στη λίμνη, οι μικρές ψαρόβαρκες αλλά και η απόλυτη ησυχία συνθέτουν την τέλεια ακινησία, λες και όλα αυτά τα βλέπει κανείς σε καρτ ποστάλ.

Ένα μικρό πέρασμα οδηγεί στην απέναντι όχθη της λίμνης, το οποίο μπορείτε να διασχίσετε και με το αυτοκίνητο. Το φράγμα υψώνεται επιβλητικό, με το τείχος του να κόβει ουσιαστικά την ροή του Ταυρωπού ποταμού, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα διέσχιζε το οροπέδιο της Νεβρόπολης και θα κατέληγε στο Ιόνιο Πέλαγος. Η ΔΕΗ η οποία εκμεταλλεύεται το φράγμα, χρησιμοποιεί το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το νερό αυτό όμως θρέφει τον Θεσσαλικό κάμπο, με τις απέραντες γεωργικές εκτάσεις και υδρεύει την Καρδίτσα. Γι’ αυτό οι κάτοικοι των γύρω περιοχών σέβονται και προσέχουν τη λίμνη σαν κάτι ιερό, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να την μολύνει. 
Κατά μήκος του φράγματος, οι παραγωγοί της περιοχής έχουν στήσει πάγκους, στους οποίους μπορείτε να βρείτε κάθε λογής παραδοσιακά καλούδια. Δοκιμάσαμε σπιτικά χειροποίητα ζυμαρικά και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, τα οποία ήταν εξαιρετικά. Σας προτείνουμε να αγοράσετε μια κεραμική γάστρα για φαγητά στο φούρνο. Η γεύση του μαγειρεμένου φαγητού στη γάστρα είναι ονειρεμένη. Μετά από τα ψώνια σας αξίζει να ανεβείτε τον ανηφορικό δρόμο και να ατενίσετε τη θέα από ψηλά. Το τοπικό έδεσμα που προτιμούν όσοι επισκέπτονται την περιοχή είναι η πέστροφα, μαγειρεμένη σε όλες της τις εκδοχές. Στην περιοχή Καρτσιώτη βρίσκεται το ιχθυοτροφείο. Εκεί κάποιος από τους υπαλλήλους μπορεί να σας μιλήσει αναλυτικά για την εκτροφή της πέστροφας, για το πώς μπορεί να μαγειρευτεί αλλά και το πώς θα καταλάβετε αν η πέστροφα που σας προσφέρουν σε ένα εστιατόριο είναι φρέσκια. Στο χωριό υπάρχει και ένα εστιατόριο χτισμένο πάνω στο ποτάμι, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε υπέροχες γαστρονομικές δημιουργίες. Ένας καλός τρόπος για να χωνέψετε μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα είναι να κατευθυνθείτε με τα πόδια προς το φαράγγι Κερεντάν και τη σπηλιά του Γάκη.

Μετά από μια περιπλάνηση στη φύση, ήρθε η ώρα για λίγο πολιτισμό. Τα χωριά είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα και μπορείτε να βρείτε όλες τις ανέσεις που αναζητάτε σε ένα ορεινό μέρος. Πολυτελή ξενοδοχεία αλλά και ξενώνες που δεν αλλοιώνουν σε καμία περίπτωση τον αισθητικό χαρακτήρα της περιοχής, ταβέρνες και καφετέριες αλλά και μια σειρά από δραστηριότητες όπως η ιππασία και η πεζοπορία, εγγυώνται αξέχαστες στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης.


Το μεγαλύτερο από τα χωριά είναι το Νεοχώρι, το οποίο χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο συνοικίες, αυτή του Νεοχωρίου και αυτή του Αγίου Γεωργίου. Εκεί συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και η περισσότερη ζωή κατά την διάρκεια του χειμώνα. Δυο ακόμα ενδιαφέροντα χωριά είναι η Νεράιδα και η Κερασιά. Είναι ήσυχα και ξεχασμένα από το σύγχρονο κόσμο, αλλά αξίζει να τα επισκεφτείτε για έναν καφέ και ένα γλυκό κουταλιού. Μετά από το Δεκέμβρη τα χωριά είναι συνήθως χιονισμένα, αλλά οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα οργανωμένοι οπότε δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα. Στη θέση Καραμανώλη υπάρχει ερασιτεχνική πίστα σκι, η οποία παραμένει ερασιτεχνική γιατί οι κάτοικοι φοβούνται ότι αν αναπτυχθεί περαιτέρω μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λίμνη, μέσω των χημικών που πιθανότατα θα μεταφέρονται εκεί με το χιόνι που λιώνει.


Μετά από μια υπέροχη εκδρομή, γεμάτη εικόνες που τα λόγια δύσκολα περιγράφουν, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Πριν από αυτό κάναμε μια τελευταία στάση στην Πλαζ Πεζούλας, για να πάρουμε μια ακόμα γεύση από τη λίμνη. Μια βαθιά εισπνοή και ο καθαρός αέρας θα μας συντροφεύει για μέρες.
 

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Πανδίων MountainResort(Νεοχώρι, τηλ. 24410-93440):Ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο με παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική και πολύ φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Kazarma(Καλύβια Φυλακτής, τηλ. 24410-92290):Υπέροχο ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων, με άπλετες ανέσεις, υπέροχο φαγητό και αριστοκρατικό περιβάλλον.

Ορειάδες Inn(Μούχα, τηλ. 24410-92290):Σε ένα πολύ μικρό χωριουδάκι, ο ξενώνας αυτός ενδείκνυται για όσους θέλουν να απομονωθούν και να απολαύσουν τα αγαθά της φύσης. Παραδοσιακό ντεκόρ και άνετα δωμάτια.

Ονείρων Άκρη (Καστανιά, τηλ. 24410-94855):Με βασικό προνόμιο τη θέα που κόβει την ανάσα, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα γιατί παρόλο που βρίσκεται στη μέση του πουθενά, είναι πολυτελέστατο, οργανωμένο και η τέλεια λύση για χαλάρωση.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Μανιτάρι (Παραλίμνια οδός Πεζούλας-Νεοχωρίου, τηλ. 24410-93322):Ξεχωριστές γεύσεις, παραδοσιακά πιάτα και τοπικές νοστιμιές που θα λατρέψετε. Δοκιμάστε τσαλαφούτι, ένα πεντανόστιμο κρεμώδες τυρί αλλά και σπιτικές πίτες.

Αγνάντι (Νεοχώρι, τηλ. 24410-93190):Αυτό το εστιατόριο μπορεί από άποψη διακόσμησης να μην είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε την απίστευτη θέα που απολαμβάνει στη λίμνη και να δοκιμάσετε Μπατζίνα, την παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο, με κολοκύθι και τυρί αλλά και τα μαγειρευτά.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Παλαιών Αρχών (Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410-92947):Κοσμήματα και αντίκες υψηλής αισθητικής θα βρείτε μόνο σε αυτό το μικρό μαγαζάκι, για να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας ή στους φίλους σας.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Η Λίμνη Πλαστήρα απέχει από την Αθήνα 325 χλμ. και 250 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η πρόσβαση γίνεται μέσω Καρδίτσας και ο δρόμος είναι πολύ καλός. 



Πηγή:  http://www.menoume-ellada.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου