a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Stollen (γερμανικό παραδοσιακό Xριστουγεννιάτικο γλυκό)

Μία υπέροχη Χριστουγεννιάτικη συνταγή και ίσως η πιό αυθεντική από όσες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.


Υλικά:




  • 500γρ. Αλεύρι
  • 42γρ νωπη μαγιά
  • 80γρ. Ζάχαρη
  • 1 Αυγό
  • 150γρ. Γάλα (χλιαρό)
  • 150γρ. Βούτηρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150γρ. Σταφίδες
  • 150γρ. Κορινθιακή σταφίδα
  • 100γρ. αμύγδαλα αλεσμένα (αλλά όχι πολύ αλεσμένα)
  • 50γρ. Κομματάκια κόντιτα πορτοκάλι
  • 50γρ. Ξύσμα λεμονιού
  • Λίγο κάρδαμο
  • Λίγο περισσότερο από μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο (άνθος)
  • Μισό κουταλάκι γλυκού κανέλλα
  • 80γρ. Βούτηρο (καυτό να είναι...για να το αλείψουμε)
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Λίγο ρούμι

 Εκτέλεση:

Πέρνουμε ένα μπολάκι ρίχνουμε τις σταφίδες και τις κορινθιακές σταφίδες και ποτίζουμε με λίγο ρούμι κι αφήνουμε να τραβήξουν για λίγο (σκεπάζουμε το μπολάκι)







 
Ανακατεύουμε την ζάχαρη με την μαγιά και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα. Πέρνουμε μία λεκανίτσα και βάζουμε το αλεύρι, το βούτηρο, το αλάτι και το αυγό. Προσθέτουμε την μαγιά που έχουμε ανακατέψει με το γάλα και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε. Η ζύμη να μην είναι πάρα πολύ μαλακή. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα!



Έπειτα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και μπαχαρικά και ζυμώνουμε με το χέρι. Τώρα αφήνουμε την ζύμη πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά κι έπειτα φτιάχνουμε το σχέδιο του στόλεν (θα το δείτε στην φώτο, δύσκολο να το εξηγήσω). Βάζουμε λαδόκολλα στην φόρμα μας και βάζουμε μέσα την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει λιγάκι.




 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και το ψήνουμε για 45 λεπτά. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο  αλείφετε αμέσως με το καυτό βούτηρο και ρίχνετε και την άχνη κατευθείαν. Κι όπως είναι ακόμη ζεστό το στόλεν το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο. Το αφήνετε 2-3 μέρες (αν αντέξετε! Χαχα) το βγάζετε από το αλουμινόχαρτο και ξαναρίχνετε άχνη. Έπειτα είναι έτοιμο για σερβίρισμα!







Πηγή:  greekmasa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου