a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Πολίτικο Καζάν Ντιπί

Kazan, στα Τουρκικά σημαίνει καζάνι. Dibi, σημαίνει ο πάτος...άρα Kazan Dibi, ο πάτος του καζανιού. Αποτελεί την ανατολίτικη εκδοχή της crème brulle.

Μερίδες:Χρόνος προετοιμασίας:  5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:  45-50 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα:

2 λίτρα γάλα (8 κούπες)
1,5 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ρυζάλευρο ή νισεστέ
1/4 της κούπας ανθόνερο ή 2 μικρά κομματάκια μαστίχα


Για το κάψιμο:

2 κουταλιές ζάχαρη
έξτρα ανθόνερο για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κούπα γάλα διαλύστε το ρυζάλευρο. Σε μία κατσαρόλα βάλτε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη κι ανακατέψτε επάνω σε μέτρια φωτιά, να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, κατεβάστε το από τη φωτιά, ρίξτε το διαλυμένο ρυζάλευρο ανακατεύοντας ζωηρά και ξαναβάλτε το στην φωτιά. Ανακατέψτε το, ώσπου να γίνει πηχτή κρέμα. Κατεβάστε το απο τη φωτιά κι ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέστε λίγο-λίγο το ανθόνερο ή τη μαστίχα - την οποία έχετε βάλει με λίγη ζάχαρη στο γουδί ή στο μπλέντερ και την έχετε χτυπήσει - ώσπου να ενσωματωθεί μέσα στην κρέμα. Βουτηρώστε ελαφρά ένα βαθουλό τηγάνι με άνοιγμα 25εκ. και πασπαλίστε το με τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Αδειάστε μέσα την κρέμα προσεχτικά. Βάλτε το τηγάνι επάνω σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά, γυρίζοντάς το κατά διαστήματα, ώστε η κρέμα να καίγεται ομοιόμορφα.  Η κρέμα δεν πρέπει να βράζει. Κατ'άλλον τρόπο κάψτε στο τηγάνι ένα λεπτό στρώμα κρέμας και ρίξτε επάνω την υπόλοιπη. Κατεβάστε την από τη φωτιά, αφήστε τη να κρυώσει και βάλτε την στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Για να σερβίρετε το καζάν ντιπί, κόψτε το σε κομμάτια, παρτε τα με σπάτουλα, αναποδογυρίστε τα σε πιατάκια και ραντίστε τα με λίγο ανθόνερο. Στην Πόλη έπηζαν και έκαιγαν την κρέμα σε παραλληλόγραμο ταψί, την έκοβαν σε τετράγωνα κομμάτια και τα τύλιγαν ρολά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου