a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Από που βγαίνει το πιπέρι


Το μόνο που ξέρουμε για το πιπέρι είναι ότι καίει και ότι μας το ... βάζουν στο στόμα όταν μιλάμε με τρόπο που δεν είναι καθωσπρέπει - τουλάχιστον, έτσι προστάζει η λαϊκή μας παράδοση.
Εσείς ξέρετε "Από που προέρχεται το πιπέρι:'


*Τριμμένο ή φρεσκοτριμμένο;


Το πιπέρι που γνωρίζουμε, το μαύρο πιπέρι, προέρχεται από ένα αναρριχώμενο φυτό που μπορεί να αναρριχηθεί έως και 10 μέτρα, και που μεγαλώνει στα τροπικά κλίματα.
Οι άνθρωποι μαζεύουν τους μικρούς, στρογγυλούς σαν μπαλάκια καρπούς του φυτού και τους αποξηραίνουν για να φτιάξουν τους σκληρούς μαύρους πιπερόκοκκους. Στη συνέχεια, οι πιπερόκοκκοι τρίβονται για να καταλήξουν στο ψιλοτριμμένο πιπέρι που αγοράζουμε στα καταστήματα.
 Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αγοράζουν ολόκληρους πιπερόκοκκους και να τους τρίβουν οι ίδιοι στους μύλους πιπεριού για να απολαμβάνουν καλύτερα την πιπεράτη μυρωδιά και γεύση του φρεσκοτριμμένου μπαχαρικού.

* Γιατί το πιπέρι αλλάζει χρώματα;


Εκτός από τους συνηθισμένου μαύρους κόκκους, κυκλοφορούν στην αγορά και πιπερόκοκκοι σε πράσινο, κόκκινο και λευκό χρώμα.
 Αυτοί οι χρωματιστοί πιπερόκοκκοι είναι οι ίδιοι καρποί με τους μαύρους. Απλώς οι πράσινοι πιπερόκοκκοι είναι οι άγουροι καρποί του φυτού, πριν αποξηρανθούν και γίνουν μαύροι, οι κόκκινοι πιπερόκοκκοι είναι οι γινωμένοι καρποί και οι λευκοί πιπερόκοκκοι είναι οι σπόροι που περιέχουν οι καρποί, απ τους οποίους έχει αφαιρεθεί το σκούρο περίβλημα.
Βάζουν τους καρπούς σε νερό μέχρι να μαλακώσει το περίβλημά τους και να φύγει, αφήνοντας από μέσα το λευκό σπόρο.

* Γιατί τρίβουν το πιπέρι;


Το πιπέρι ήταν αγαπημένο μπαχαρικό των Βυζαντινών και είχε πολύ μεγάλη ζήτηση. Εκτός από τους εμπόρους της εποχής εκείνης, λοιπόν, που κουβαλούσαν τσουβάλια πιπέρι απ την Ασία, εμπόριο πιπεριού έκαναν και τα μοναστήρια.
Για να πουλούν, όμως, το πιπέρι πιο ακριβά οι καλόγεροι το κοπάνιζαν. Αυτό, όμως, χωνόταν στη μύτη και στα μάτια τους κάνοντας το κοπάνισμα ....βασανιστήριο του διαβόλου.
Έτσι, αποφασίστηκε να γίνεται μόνο από τιμωρημένους καλόγερους. Όταν, λοιπόν, κάποιος καλόγερος έπεφτε σε παράπτωμα οι υπόλοιποι του τραγουδούσαν πειρακτικά: "Τώρα θα μάθεις πως το τρί... πώς το τρι... πώς το τρίβουν το πιπέρι..."

Πηγή: i-diadromi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου