a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα στο κόσμο Β' μέρος


Στην  Κίνα , στην περιοχή του Nanning , το Νοέμβριο , κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου , διοργανώνεται  μία γιορτή όπου γιορτάζουν το νέο έτος . Σε αυτή τη γιορτή φτιάχνουν το γλυκό cook και το zongzi , φαγητό με κρέας και ζυμαρικά . Μαζεύεται  όλη η οικογένεια  για το φαγητό . Με την πανσέληνο του Νοεμβρίου , σε πολλές περιοχές της χώρας , διοργανώνονται   ειδικές τελετές , όπου οι άνθρωποι φοράνε πολύχρωμα  κοστούμια , παίζουν μουσική με τα παραδοσιακά όργανα  hmong , γι` αυτό και αυτές  τις τελετές τις αποκαλούν  Hmong. Kάνουν αγώνες τοξοβολίας
και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια. Η αρχή  των αγώνων είναι αμέσως μετά την παρέλαση των βοδιών.

Στις 3 Δεκέμβρη, σε πολλές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής , διοργανώνουν τη χριστουγεννιάτικη βόλτα. Ένας τελάλης ανακοινώνει ότι θα έρθει ο Άγιος Βασίλης και η σύζυγος  του κι ότι θα περάσουν από τον κεντρικό δρόμο της πόλης με άλογα. Οι κάτοικοι, ντυμένοι με παραδοσιακά κοστούμια, πηγαίνουν με άμαξες να τους συναντήσουν. Χορωδίες ψάλλουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μοιράζονται παραδοσιακά γλυκίσματα και ο κόσμος, μετά τη βόλτα με τις άμαξες , πηγαίνει στη χριστουγεννιάτικη αγορά να ψωνίσει.

Στη Σκανδιναβία , ανήμερα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το μύθο του Οdin , το άρμα του ουρανού, που το σέρνουν άλογα , εκείνη  τη νύχτα φωτίζει τις γύρω περιοχές και επιτρέπει στον ήλιο να φανεί . Καίνε στο τζάκι γκι, ως συνέχεια της ειδωλολατρικής συνήθειας, για να υπάρχει γονιμότητα.




Στη Σκωτία γιορτάζεται η παραμονή των Χριστουγέννων , γνωστή ως Sowans  nicht . To όνομα το οφείλει σε ένα παραδοσιακό φαγητό, από βρώμη, το Sowans, το οποίο τρώνε οι οικογένειες εκείνο το βράδυ. Διατηρούν ακόμα το έθιμο να έχουν σε κάθε γειτονιά ένα δέντρο καμένο, που σημαίνει ότι απομακρύνεται κάθε κακό συναίσθημα ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους.




Στο Ιράν , σύμφωνα με την παράδοση, στις 21 Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου , γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία ο Μίθρας , ο θεός του φωτός και της αλήθειας. Συγκεντρώνονται οι οικογένειες και οι φίλοι, τρώνε φρούτα και προσφέρουν εδέσματα στο θεό. Στις μέρες μας συνεχίζουν την ιερή τελετουργία και τις προσφορές στο θεό. Όλη η οικογένεια κάθεται κάτω, γύρω από το korsi , ένα πολύ κοντό τραπέζι, το οποίο είναι σκεπασμένο με μια μάλλινη κουβέρτα . Πάνω στο korsi βάζουν πεπόνια. Οι άνθρωποι βάζουν τα πόδια τους κάτω από τη κουβέρτα. Στο εσωτερικό του korsi έχουν ανάψει κάρβουνα για να έχουν ζεστασιά. Όλοι μαζί τρώνε τα πεπόνια.

Στις Ινδίες , την 8η ημέρα του δωδέκατου σεληνιακού μήνα, δηλαδή στις 8 Δεκεμβρίου, είναι η γνωστή βουδιστή γιορτή Bodhi. Σύμφωνα με την παράδοση , ο Βούδας, μετά από χρόνια ασκητικής ζωής, κάθισε κάτω από ένα δέντρο, συλλογίστηκε και βρήκε την αιτία που κάνει τους ανθρώπους να υποφέρουν και το πώς θα απαλλαγούν. Ποικίλες οι εκδοχές για το ποιον τρόπο βρήκε. Εκείνη την ημέρα, Bodhi Day , γιορτάζουν τη γέννηση του Βούδα. Προσεύχονται στους ναούς του Βούδα και διοργανώνουν διάφορες τελετές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου