a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Restart στην sexουαλική σας λίμπιντο


Ρυθμίστε το ορμονικό προφίλ, τη διατροφή και την άσκησή σας και δείτε την ερωτική σας διάθεση να εκτοξεύεται σε χρόνο ρεκόρ.

Δουλειά, ελεύθερος χρόνος, προσωπικές σχέσεις, σεξ! Στη σκακιέρα της σύγχρονης ζωής, στη σκιά της κρίσης, πολλές φορές ο νικητής της παρτίδας δεν είναι ο παίκτης στον οποίο είχαμε ποντάρει. Το σεξ, η ερωτική επιθυμία και η λίμπιντο συχνά βρίσκονται εκτός παιχνιδιού, ηττημένοι με ύπουλες κινήσεις ματ από το άγχος, το στρες, την καθημερινή πίεση, την κούραση... Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις ορμονικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στο σώμα μας με το ­πέρασμα του χρόνου, θα διαπιστώσουμε ότι οι λόγοι που μας κάνουν να κλειστούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε cupcakes από το να παραδοθούμε στην αγκαλιά του συντρόφου μας είναι κάτι παραπάνω από θέμα διάθεσης.


Η διάσημη στην Αμερική συγγραφέας βιβλίων για τη γυναικεία υγεία και σεξουαλικότητα Τζένι Τζέιμς, με ανώτατες σπουδές στην επιστήμη της ιατρικής, στο νέο της βιβλίο In the Mood Again: Use the Power of Healthy Hormones to Reboot your Sex Life at any Age (Σε διάθεση ξανά: Χρησιμοποιήστε τη δύναμη των υγιών ορμονών για να κάνετε επανεκκίνηση στη σεξουαλική σας ζωή σε κάθε ηλικία, εκδ. Fireside), προτείνει ένα πλάνο το οποίο αξιοποιώντας τη δυναμική των ορμονών μας θα μας βοηθήσει να ξανακερδίσουμε το παιχνίδι του σεξ. Πετώντας τα βιβλία μαγειρικής από το παράθυρο και βάζοντας σε εφαρμογή το πιο καυτό σχέδιο ερωτικής αποπλάνησης.

Τι είναι αυτό που το λένε ορμόνηΟι χημικές ουσίες που μεταφέρουν πληροφορίες από το ένα κύτταρο στο άλλο και ταξιδεύουν μέσω του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, ακόμα και στον εγκέφαλο, λέγονται ορμόνες. Eκείνες του σεξ, οι οποίες παράγονται από τις ωοθήκες, είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη. Η ιδανική ποσότητα και από τις τρεις δημιουργεί μια ισορροπία στο σώμα και στον οργανισμό. Συγκεκριμένα η προγεστερόνη είναι εκείνη που μας κάνει να νιώθουμε καλά - ένα απόλυτα φυσικό αντικαταθλιπτικό που επιπλέον διατηρεί τη λίμπιντό μας σε υψηλά επίπεδα. Τα οιστρογόνα κρατούν σταθερό τον κύκλο μας και βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων.


Η τεστοστερόνη συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική επιθυμία, αφού «ενεργοποιεί» σημεία-κλειδιά του σώματός μας, όπως η κλειτορίδα και το στήθος. Οι τρεις παραπάνω ορμόνες βρίσκονται στο peak τους σχεδόν μέχρι το τέλος της δεκαετίας των είκοσι και μετά αρχίζουν σταδιακά να φθίνουν. Ακόμα και πριν από τα 35α γενέθλιά μας, ενώ τα επίπεδα των οιστρογόνων εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά, εκείνα της προγεστερόνης πέφτουν σημαντικά. Και η πτώση αυτή σηματοδοτεί την εμφάνιση φαινομένων που ώς τότε μας ήταν άγνωστα: κούραση, κακή διάθεση, έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, πονοκέφαλοι, θολωμένη μνήμη, συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και φυσικά καμία όρεξη για σεξ... Η τεστοστερόνη πάλι έχει άλλη διαδικασία να αντιμετωπίσει.


Ενώ με το που μπαίνουμε στα τριάντα ο οργανισμός συνεχίζει να παράγει μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης, στο παιχνίδι μπαίνει μια άλλη ορμόνη του σεξ, η γλουβουλίνη σφαιρίνη (SHBG), τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Στόχος της είναι να μπλοκάρει τα μόρια της τεστοστερόνης από το να κινηθούν ελεύθερα στο σώμα και να επιτελέσουν το έργο τους. Αποτέλεσμα; μειωμένη ερωτική διάθεση. Αν, λοιπόν, θέλουμε να ξαναζήσουμε τα καυτά βράδια των είκοσι δύο μας χρόνων ή αν κάποιες άλλες συνεχίζουμε να τα ζούμε και απλώς επιθυμούμε να τα κρατήσουμε για πάντα στην ημερήσια ατζέντα μας, η συμβουλή που μας δίνει η Τζέιμς είναι μία: να διατηρήσουμε τις ορμόνες μας σε ισορροπία.

Ο παράγοντας S


Πριν βάλουμε όμως τις ορμόνες μας σε μια σειρά, καλό είναι, σύμφωνα πάντα με τη συγγραφέα, να δούμε ποιοι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται στην εξίσωση «δεν έχω διάθεση για σεξ». Ο βασικός είναι εκείνος με τον κωδικό «S» ή αλλιώς «στρες». Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας που διενεργήθηκε το 2007, το 75% των Αμερικανών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι είναι πολύ πνιγμένοι ή πολύ κουρασμένοι για να κάνουν σεξ πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το 15-20% των εργαζόμενων ζευγαριών έχει ερωτική επαφή μόνο δέκα φορές το χρόνο.


Αν σε όλα τα παραπάνω υπολογίσουμε και τη δύσκολη περίοδο της κρίσης που διανύουμε, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι τα στατιστικά στοιχεία ίσως είναι πολύ χειρότερα. Είναι γνωστό ότι το άγχος κινητοποιεί τον οργανισμό να παραγάγει μεγάλες ποσότητες της ορμόνης αδρεναλίνης προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση σοκ στην οποία βρίσκεται. Σε περιπτώσεις όμως χρόνιου στρες η ορμόνη που ξεφεύγει από τα φυσιολογικά της όρια είναι η κορτιζόλη. Τα αυξημένα επίπεδά της για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν αποτέλεσμα εκτός των άλλων και τη μειωμένη λίμπιντο.


Ακόμα όμως και αν, κατά κάποιο μαγικό τρόπο, έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε το άγχος από τη ζωή μας, είμαστε νέες και υγιείς, αλλά το μόνο που μας εξιτάρει όταν πέφτουμε στο κρεβάτι είναι να διαβάσουμε το τελευταίο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο, κάτι άλλο τρέχει. Και αυτό το άλλο ίσως είναι τα λεγόμενα περιβαλλοντικά οιστρογόνα ή ξενοοιστρογόνα. Εντοπίζονται σε φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, πλαστικά, καυσαέρια και καλλυντικά, μπαίνουν στον οργανισμό μας και αυξάνουν τα επίπεδα των φυσικών οιστρογόνων προκαλώντας πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Ένα από αυτά είναι και η μειωμένη ερωτική διάθεση.

Get together


Είναι μια μεγάλη αλήθεια, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, ότι η λέξη «σεξ» χτυπάει διαφορετικά καμπανάκια στο μυαλό των αντρών από ό,τι σε εκείνο των γυναικών και εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο και οι διαφορετικές ορμόνες που κυριαρχούν στον οργανισμό των δύο φύλων. Η βασική διαφορά είναι ότι οι άντρες την οικειότητα και τα συναισθήματα τα συνδυάζουν πάντοτε με το σεξ. Αντιθέτως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη κάνουν τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν τη σεξουαλική επαφή σαν ένα συνδυασμό διανοητικής, συναισθηματικής, πνευματικής και σωματικής διέγερσης. Κάποια πράγματα μάλλον δεν θα αλλάξουν ποτέ και αν άλλαζαν ενδεχομένως να χανόταν και η μαγεία της διαφορετικότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.


Η ειδικός πιστεύει ότι αν ακολουθήσουμε το πλάνο που μας προτείνει, εκτός του ότι θα πυροδοτήσουμε την επιθυμία μας για σεξ, θα δούμε το σύντροφό μας με άλλα μάτια και θα κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται για να έρθουμε πιο κοντά στη δική του σεξουαλική «λογική». Και αν είστε ακόμη δύσπιστες, ποντάρετε στις ορμόνες σας και δείτε πώς θα εξελιχτεί η επόμενη παρτίδα. Ίσως είναι η κίνηση ματ που έλειπε!

Το πλάνο των τριών σημείων


Η χαμένη σεξουαλικότητα δεν θα βρεθεί αν αντικαταστήσουμε τα γαλάζια βαμβακερά μας εσώρουχα με κόκκινα σατέν, αν καταφύγουμε στα αντικαταθλιπτικά ή αν βρούμε ένα νεότερο σύντροφο. Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στο σώμα παρά στο μυαλό μας. Τα τρία στάδια του πλάνου το οποίο προτείνει η Τζέιμς είναι τα εξής:

Βήμα πρώτο: Ερωτισμός στο πιάτο


«Ξεχάστε τα τακούνια-στιλέτο και το Viagra και κάντε μια βόλτα από το μανάβικο της γειτονιάς σας», σημειώνει η συγγραφέας για να τονίσει τη σημασία που παίζει η σωστή διατροφή στη σεξουαλική μας διάθεση. Ισορροπήστε τις ορμόνες σας με τροφές που:

- Eίναι πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα, ουσίες δηλαδή που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και κρατούν τα τελευταία σε ισορροπία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται προϊόντα σόγιας, σπόροι κολοκύθας και παπαρούνας, ηλιόσποροι, λιναρόσποροι, βρόμη, κριθάρι, σίκαλη, μούρα, σταυροειδή λαχανικά (μπρόκολο, σπαράγγια, κουνουπίδι, σπανάκι, εσπεριδοειδή, αλλά και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες).

- Aυξάνουν την τεστοστερόνη και είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως συκώτι, στρείδια, μοσχάρι, γαρίδες, ξηροί καρποί, τόφου, φιστίκια και φιστικοβούτυρο, φακές, γιαούρτι και γάλα. Επίσης τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών, όπως δημητριακά, αυγά, ψωμί ολικής αλέσεως, λιναρόσπορος, ελιές, αβοκάντο, αμύγδαλα, σησαμέλαιο, φιστίκια Αιγίνης, σπόροι μουστάρδας, σολομός, σαρδέλες, αντζούγιες, τόνος κ.λπ. Και τέλος ασπράδια αυγών, πλήρες γάλα και μουρουνέλαιο, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

- Περιέχουν το αμινοξύ L-αργινίνη, το οποίο συμβάλλει στην αιμάτωση του κόλπου. Ανάμεσά τους είναι οι ξηροί καρποί, βρόμη, τόνος σε κονσέρβα, μπακαλιάρος, ξερά φασόλια, γαρίδες, σκόρδο, αυγά, πράσινα λαχανικά και μαύρη σοκολάτα.

- Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που επίσης βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής: μαύρη σοκολάτα, κόκκινο κρασί, μαύρο τσάι, καφές.
Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως:

-Πιπέρι καγιέν, τζίντζερ και σκόρδο κάνουν το αίμα να κυκλοφορεί πιο γρήγορα.

-Οχτώ με δέκα ποτήρια νερό καθημερινά κρατούν τις ορμόνες στα φυσιολογικά επίπεδα.

-Καλό είναι να αποφύγετε περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ και πάνω από ένα ποτήρι κρασί τη μέρα, αφού η υπερκατανάλωσή τους ρίχνει τις αποδόσεις μας...


Βήμα δεύτερο: Από το φαρμακείο στην αγκαλιά της φύσης


Οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες: Ο Σ.Γ. Ράντολφ (ή Ράντι), γιατρός εξειδικευμένος στις βιοπανομοιότυπες ορμόνες και συνεργάτης της Τζέιμς για πολλά χρόνια, χρησιμοποιεί πάνω από μία δεκαετία τη Θεραπεία Αποκατάστασης με Βιοπανομοιότυπες ορμόνες σε ασθενείς του που αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες κάθε είδους. μάλιστα το 92% αυτών, έπειτα από τρεις μήνες θεραπείας, δήλωσε ότι η σεξουαλική του επιθυμία είχε αποκατασταθεί πλήρως. Ο Ράντι κατέληξε στις παραπάνω, αφού πρώτα δοκίμασε τις συνθετικές ορμόνες και διαπίστωσε ότι οι τελευταίες προκαλούσαν παρενέργειες στους ασθενείς του όπως αύξηση βάρους, μειωμένη λίμπιντο κ.α.

Τι ακριβώς είναι οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες και ποια η διαφορά τους από τις συνθετικές;


Πρόκειται για εκείνες που παρασκευάζονται στο εργαστήριο από φυτικά μόρια τα οποία ονομάζονται διοσγενίνες και προέρχονται από το μεξικανικό άγριο γιαμ και τη σόγια. Είναι τεχνητές και έχουν ακριβώς την ίδια μοριακή δομή με εκείνες που παράγει το σώμα μας, γι’ αυτό και δεν έχουν παρενέργειες. Σκοπός τους είναι να αντικαθιστούν τις ορμόνες που είναι σε έλλειψη αποκαθιστώντας έτσι την ισορροπία στον οργανισμό. Το ποιες βιοπανομοιότυπες είναι κατάλληλες για κάθε περίπτωση έχει να κάνει με τις ανάγκες κάθε οργανισμού.


Ένας από τους σίγουρους παίκτες όμως είναι η βιοπανομοιότυπη προγεστερόνη, αφού είναι η πρώτη που με το πέρασμα του χρόνου φθίνει φυσιολογικά. Η προγεστερόνη, εκτός του ότι μας... ανοίγει την όρεξη, φτιάχνει τη διάθεση, μειώνει τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 10%. Από την άλλη πλευρά, όσο οι γυναίκες βαδίζουν προς την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν παρασύροντας μαζί τους και τη διάθεση για σεξ.


Η βιοπανομοιότυπη οιστριόλη, πέρα από το ότι επαναφέρει τα οιστρογόνα σε νορμάλ επίπεδα, ανεβάζει τη λίμπιντο και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, ο οποίος, ύστερα από τις κατάλληλες εξετάσεις, θα αναλύσει το ορμονικό προφίλ μας και θα εντοπίσει την ακριβή δοσολογία βιοπανομοιότυπων ορμονών που έχει ανάγκη το σώμα μας. Αυτό όμως που τονίζει η ειδικός είναι ότι συνήθως βιοπανομοιότυπη προγεστερόνη και οιστρογόνα θα πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα για να διατηρείται ισορροπία στον οργανισμό.


Τέλος άλλη μια ορμόνη που μας απογειώνει ερωτικά και ωφελεί την υγεία μας είναι η DHEA (διϋδροεπιανδροστερόνη), η λεγόμενη και ορμόνη της νεότητας, η λήψη της οποίας πρέπει να εξετάζεται, σε συνάρτηση με την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, πάντα από κάποιο γιατρό.

Αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα των οιστρογόνων, δοκιμάστε:


1. Chaste berries (μούρα λυγαριάς): Ανεβάζουν τα επίπεδα της προγεστερόνης και τονώνουν αισθητά τη λίμπιντο.2. Άλας ασβεστίου: Προκαλεί το σώμα να αποβάλει την περιττή ποσότητα οιστρογόνων και βοηθά στην ορμονική ισορροπία.3. Διινδολυμεθάνιο: Βρίσκεται στα σταυροειδή λαχανικά, προωθεί το μεταβολισμό των οιστρογόνων και μειώνει τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.


4. Σιμιφούγκα (Βlack Cohosh): Πρόκειται για ένα αιωνόβιο φυτό της Β. Αμερικής. Σύμφωνα με μελέτες, είναι αποτελεσματικό ως εναλλακτική στις συνθετικές ορμόνες.


5. Dong Quai (κινέζικη αγγελική): Δημοφιλής στην κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για πόνους περιόδου, πονοκεφάλους, αλλά και έλλειψη ενέργειας.


6. Κόκκινο τριφύλλι (Red Clover): Έρευνες έχουν δείξει ότι αποτελεί φυσικό τρόπο για την αύξηση των οιστρογόνων.

Βήμα τρίτο: Move it


Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η άσκηση λειτουργεί σαν ρυθμιστής όλων των ορμονών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, απελευθερώνται ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή τα οποία απογειώνουν τη διάθεση και την επιθυμία για σεξ. Άλλωστε, βάσει επιστημονικών μελετών, οι γυναίκες που αθλούνται τακτικά διεγείρονται και ικανοποιούνται πιο εύκολα.

 

1. Ενδυναμώστε τον κορμό σας: Έτσι θα μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα τις κινήσεις του σώματός σας κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, ενώ ένας δυνατός κορμός στηρίζει καλύτερα την περιοχή της πυέλου. Ιδανικές ασκήσεις για αυτό το μέρος του σώματος είναι τα πουσάπ, οι κοιλιακοί και τα ροκανίσματα.


2. Παρατείνετε την αντοχή σας: Κάποιες ανάσες παραπάνω σίγουρα είναι χρήσιμες στις... δύσκολες στιγμές. Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις είναι το κλειδί. Τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα περπάτημα, τζόγκινγκ, κολύμπι, χορός ή αεροβική, πέντε φορές την εβδομάδα, θα ενισχύσουν τις σεξουαλικές αντοχές σας...


3. Αυξήστε την ευελιξία σας: Αυτό είναι το διαβατήριό σας για... ευφάνταστες στάσεις. Οι ασκήσεις στρέτσινγκ θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη χαμένη ευελιξία σας, ενώ τα μαθήματα γιόγκα θα κάνουν το σώμα σας να υπακούει στις προσταγές σας, χωρίς κόπο και πόνο.Πηγή: santosight.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου