a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας


Η σεξουαλική ενηλικίωση της γυναίκας (17-25 ετών)

Στο ηλικιακό αυτό στάδιο η έφηβη γίνεται γυναίκα, περνάει από την πρώτη της φορά στη σεξουαλική ολοκλήρωση και στην πλήρη συνειδητοποίηση του σεξουαλικού της ρόλου.


Η ηλικία των 20 χρόνων θεωρείται «σταθμός» της ομορφιάς και της νιότης , που ωστόσο δεν παύει να είναι μια δύσκολη περίοδος και μια «βουτιά στα βαθιά» για τη συνέχεια.

Οι φαντασιώσεις διαμορφώνουν το μοναδικό, δικό της σεξουαλικό μοντέλο που θα τη συνοδεύει στις πιο ολοκληρωμένες και ενεργητικές σεξουαλικές αναζητήσεις της. Όταν η γυναίκα μπει στη σεξουαλική της ζωή, οι φαντασιώσεις σηματοδοτούν το σεξουαλικό της πρότυπο που μαζί με τις κοινωνικοπολιτιστικές αντιλήψεις συντελούν πιο καθοριστικά στη σεξουαλική της ολοκλήρωση.

Η γυναίκα στα 20 χρόνια της είναι όμορφη, αισθησιακή, ερωτική, αρέσει, ενώ εύκολα «μεθάει» από την υπερπροσφορά και τη ζήτηση. Η σεξουαλική της έκφραση στην περίοδο αυτή είναι γεγονός. Φτιάχνει σχέσεις, κάνει έρωτα, ενώ βέβαια έχει ολοκληρωθεί σαν σωματική εικόνα. Ωστόσο, μία στις τρεις Ελληνίδες στα πρώτα 10 χρόνια της σεξουαλικής τους ζωής (20-30) έχουν προβληματική εικόνα για το σώμα τους. Συγκεκριμένα έχουν κακή εικόνα για τη σωματική τους ταυτότητα, πιστεύουν ότι δεν αρέσει γυμνό το σώμα τους στο κρεβάτι με το σύντροφό τους, ενώ ντρέπονται και δεν ανοίγονται σεξουαλικά στις ερωτικές τους αισθήσεις . Αυτό δείχνει ότι εύκολα η Ελληνίδα οδηγείται σε κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα μέσα από την άγνοια και το φόβο της σεξουαλικότητάς της, παρόλο που δείχνει άνετη και προκλητική στο ερωτικό παιχνίδι με τον άνδρα στο φλερτ.


Η γυναίκα ωριμάζει σταδιακά σεξουαλικά και η εγκεφαλική της συμμετοχή θα είναι η αφετηρία του οργασμού που θα έλθει με την πάροδο του χρόνου, μέσα από την ερωτική επαφή με το σύντροφό της. Μέσα στην πρώτη δεκαετία της ερωτικής της ζωής θα νιώσει έντονες συναισθηματικές αλλαγές, θα ερωτευθεί και θα απογοητευθεί, ίσως, από αυτόν που πίστεψε σαν το μοναδικό της σύντροφο. Μέχρι τα 25 χρόνια ίσως να έχει γνωρίσει πολλούς ερωτικούς συντρόφους και αγκαλιές, αλλά είναι σίγουρο ότι θα ψάχνει για έναν και μοναδικό που θα την ολοκληρώσει τόσο σεξουαλικά όσο και ψυχικά. Αυτή άλλωστε είναι η σημαντική διαφορά από τον άνδρα, γιατί η γυναίκα ψάχνει τη σεξουαλικότητά της, αναζητώντας στην πρώτη αυτή περίοδο της ενήλικης ζωής της, όχι μόνο την επαγγελματική της καταξίωση αλλά και το ταίρι της.

Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας (25-40 ετών)


Θεωρείται η πιο σημαντική και καθοριστική περίοδος της ζωής της. Μέσα στην περίοδο αυτή σηματοδοτούνται τρεις βασικές λειτουργίες της α) η κοινωνική και προσωπική της αναγνώριση και αυτονομία (επάγγελμα-γάμος), β) η ψυχοσεξουαλική της ολοκλήρωση και γ) η μητρότητα. Αυτές οι τρεις ουσιαστικές της εκφράσεις της δίνουν το δικαίωμα να αναπτύξει το ρόλο και την αξία της ζωής που η φύση και η κοινωνία της δίνουν.
Μετά την εφηβική της ολοκλήρωση (20-22 ετών) σαφώς διαφοροποιούνται οι αναζητήσεις της, ξεκαθαρίζει μέσα της «τα θέλω και τα πιστεύω της», ώστε να αρχίσει να διεκδικεί και να μάχεται για αυτά. Είναι πιο ώριμη και αποφασιστική στα 25 της χρόνια σε σχέση με τον άνδρα που στην αντίστοιχη ηλικία προσπαθεί να ωριμάσει. Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα τη διαφοροποιεί και την καλεί μέσα στη ζωή, ώστε σήμερα στην πρώτη δεκαετία αυτής της περιόδου (25-35) βάζει και πραγματοποιεί ρεαλιστικούς στόχους κοινωνικό-επαγγελματικής καταξίωσης, ενώ παράλληλα ζητάει συναισθηματική και σεξουαλική πληρότητα.


Είναι γεγονός ότι η γυναίκα στα 25 χρόνια έχει σχεδόν ολοκληρωμένη σεξουαλική ζωή, κάνει σχέσεις και ζητάει ένα μόνιμο σύντροφο, οδηγούμενη συχνά στο γάμο μαζί του. Είναι αλήθεια ότι ενώ υπάρχει μέσα της το πιστεύω του γάμου, που την ολοκληρώνει, δεν θεωρεί ότι πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα». Νιώθει ώριμη στο να δοθεί ολοκληρωτικά στο σύντροφό της, ενώ υπάρχει μεγάλο ποσοστό που στην ηλικία αυτή συμβιώνει με τον «καλό της».
Η ερωτική της ζωή φαίνεται όλο και περισσότερο να την κάνει να νιώθει πιο καλά, ενώ οι συχνές αλλαγές συντρόφων δεν τη βοηθούν και δεν της εκφράζουν το σεξουαλικό της πιστεύω. Δεν έχει ανάγκη , όπως ο άνδρας, να κάνει αρκετές σχέσεις, ενώ σεξουαλικά δένεται εγκεφαλικά με τον άνδρα που την κυριαρχεί.
Μέσα όμως από την ελεύθερη και συνειδητή σεξουαλική της ζωή, η σύγχρονη Ελληνίδα δεν φαίνεται να νιώθει και τόσο σίγουρη με τον εαυτό της. Και ενώ παρουσιάζεται πιο απελευθερωμένη και διεκδικητική στον έρωτα, η αγωνία, η αμηχανία και η έλλειψη της γνώσης γύρω από τα θέματα του σεξ, την οδηγούν στις ερωτικές αναζητήσεις με φόβο και ανασφάλεια , με ενοχές και χρεώσεις και προς την ίδια αλλά και στο σύντροφό της.
Η γυναίκα στα 30-35 φαίνεται ότι έχει βρει αρκετά καλά το σεξουαλικό της εγώ, ενώ είναι πια ώριμη και έμπειρη στο ερωτικό της στοιχείο, δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό στον άνδρα που αγαπάει. Γιατί είναι αλήθεια ότι μέχρι τα σαράντα χρόνια της γεμίζει με έντονη συναισθηματικότητα , ενώ μέσα στο χώρο της είναι αρκετά ελκυστική και γοητευτική, δίνοντας όλο το δυναμικό της προσωπικότητάς της αλλά και του αισθησιασμού που τη διακατέχει. Στα 30-40 χρόνια ζητάει αρκετή προσοχή και τρυφερότητα από τον άνδρα της, ενώ βλέπει το πόσο αρέσει και στο περιβάλλον της. Συνδυάζει την ωριμότητα και τη θηλυκότητά της, ενώ νιώθει «στόχος» που βάλλεται από πολλούς πειρασμούς.


Σε αυτή την ηλικία ο γάμος, η μητρότητα, το επάγγελμα, ίσως να την κουράσουν και να θελήσει αλλαγές και ανανεώσεις. Στην περίπτωση αυτή είναι καλό να μιλήσει στον άνδρα-σύντροφο, να του εξηγήσει για το πώς νιώθει και να του ζητήσει να κάνουν μαζί αλλαγές , ώστε να ξαναβρούν αυτό που ο χρόνος, η μονοτονία και η καθημερινότητα τους πήρε. Είναι πράγματι πολύ όμορφο να του ζητήσει να τη βοηθήσει να νιώσει πιο ελεύθερη, να έχουν πιο τολμηρό και απελευθερωμένο σεξ μεταξύ τους, να φροντίσουν να δουν τους εαυτούς τους στην εικόνα δύο εραστών και να «ανοίξουν» τη σχέση τους, σε αυτό που θα τους φέρει επιθυμία και σαρκική αναζήτηση του ενός προς τον άλλο.

Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας μετά τα 40


Η ηλικιακή αυτή φάση ταυτίζεται με την είσοδο της γυναίκας στην κλιμακτήριο, η οποία χαρακτηρίζεται από ορμονολογικές, σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που βιώνει μία γυναίκα. Το πέρασμα αυτό σε μία άλλη φάση ζωής δεν σημαίνει για μία γυναίκα ότι χάνει ταυτόχρονα και τη σεξουαλική της επιθυμία. Αντίθετα η γυναίκα νιώθει πιο ελεύθερη πια να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της και είναι περισσότερο ανοιχτή, πρόθυμη και ασφαλής να επικοινωνήσει με το σύντροφό της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις.


Επιπρόσθετα, με την πάροδο της ηλικίας η γυναίκα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία και σε σχέση με αυτά που την ικανοποιούν και την ευχαριστούν σεξουαλικά, αλλά και σε σχέση με αυτά που προσφέρουν μεγαλύτερη και καλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση στο σύντροφο της. Γνωρίζει πολύ καλύτερα το σώμα της και έχει μάθει για τον οργασμό της.


Η γυναίκα ζητά από το σύντροφό της στην ηλικία αυτή περισσότερη κατανόηση, επικοινωνία, τρυφερότητα, ειλικρίνεια και συμμετοχικότητα και διεκδικεί περισσότερο ανοιχτά και άνετα τη δική της ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Μετά την ηλικία των 40 και εξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών που συμβαίνουν, η γυναίκα αρχίζει και γίνεται πιο ευάλωτη και πιο ανασφαλής ως προς τον εαυτό της ως γυναίκα, ως προς τη σεξουαλική της εικόνα και ως προς τη σχέση της με το σύντροφό της. Έχοντας την εμπειρία και τη γνώση μπορεί να γίνει πιο απαιτητική απέναντι στο σύντροφο και κάποιες φορές και πιεστική ή χρεωστική, βιώνοντας τον εαυτό της μέσα από ανασφαλή συναισθηματικά σχήματα, φοβούμενη ότι δεν είναι πια σεξουαλικά επιθυμητή από το σύντροφο, ότι μπορεί ο τελευταίος να αναζητήσει σεξουαλικά μία άλλη γυναίκα.

Πολλές φορές, ανάλογα και με τις προηγούμενες εμπειρίες της και τα οικογενειακά της βιώματα, αλλά κυρίως μέσα από την πληθώρα και την πολυπλοκότητα των ρόλων της (γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας) επέρχεται μία σωματική και ψυχική κούραση, που μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση και την αδιαφορία για το σεξουαλικό της ρόλο (που κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηλικία των 20 και των 30) βάζοντας ως προτεραιότητα όλους τους υπόλοιπους ρόλους, οι οποίοι και έχουν αυξημένες ευθύνες.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η γυναίκα την περίοδο αυτή έχει ανάγκη από σεξ και έρωτα όχι γιατί έτσι είναι μέσα στη σχέση και στο γάμο, αλλά γιατί αυτό είναι η ζωή και η ανάγκη και των δύο....μαζί.


Πηγή: santosight.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου