a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Πώς να προφυλαχτείτε από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


Έχετε απορίες για το εμβόλιο έναντι του ιού HPV;  Μάθετε ό,τι χρειάζεται για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και κάντε μία κίνηση πρόληψης σήμερα: τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν.


Πως μεταδίδεται

Επικρατεί μία εντελώς λανθασμένη εντύπωση ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι κληρονομικός. Η αλήθεια είναι ότι προκαλείται πάντα από λοίμωξη με τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, ακόμα και όταν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί απλά και μέσω της επαφής του δέρματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, γι’ αυτό και η μερική χρήση του προφυλακτικού δε μπορεί να σε προστατέψει επαρκώς. Υπάρχουν περίπου 100 τύποι του HPV, οι περισσότεροι είναι μη ογκογόνοι αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως τα κονδυλώματα. Ωστόσο, 15 τύποι του HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ποιες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες


Τα υψηλότερα ποσοστά λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του HPV διαπιστώνονται στις νεαρότερες ηλικίες των 18-24 ετών. Έτσι, ένα νέο κορίτσι που προσβάλλεται από τον ιό και δεν ελέγχεται τακτικά με τεστ Παπανικολάου μπορεί να εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις, τις τραχηλικές ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες (CIN), που αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ωστόσο, όλες οι σεξουαλικά ενεργές κοπέλες μπορεί να προσβληθούν από ογκογόνο τύπο του HPV. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντική η προστασία από την αρχική λοίμωξη, που προσφέρει ο εμβολιασμός από τη νεαρή ηλικία και ο τακτικός έλεγχος με το τεστ ΠΑΠ.

Τεστ παπ ή εμβόλιο;


Ο τακτικός έλεγχος με το τεστ ΠΑΠ αποτελεί στην ουσία μία πολύ καλή μέθοδο εντοπισμού των τραχηλικών βλαβών. Έτσι, εντοπίζοντας έγκαιρα το πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να προβεί στην ανάλογη θεραπεία πριν αυτό εξελιχθεί σε καρκίνο.
Από την άλλη πλευρά, ο εμβολιασμός έναντι του HPV καταφέρνει να προλαμβάνει ουσιαστικά την εμφάνιση της νόσου, μειώνοντας την πιθανότητα προσβολής σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε το τεστ ΠΑΠ με το εμβόλιο, ούτε βέβαια το αντίστροφο. Οι δύο αυτές προληπτικές μέθοδοι δρουν συνδυαστικά και μάλιστα στις νέες γυναίκες ηλικίας από 12 έως 26 ετών, όπου συνίσταται ο εμβολιασμός, υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν κατά 94% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.


Το μυστικό


Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών, παγκοσμίως. Γι’ αυτό μην αμελείτε τον τακτικό έλεγχο και το Παπ τεστ.



Πηγή: omorfamystika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου