a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

15 ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικές με τα όνειρα


Τα όνειρα, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες στη ζωή μας. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, κάποια όνειρα είχαν υποβληθεί ακόμη και στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο για την ανάλυση και την ερμηνεία τους. Είχαν σκεφτεί, ότι μπορεί να είναι μηνύματα από τους θεούς. Διερμηνείς ονείρων, τους  συνόδευαν ακόμα και σε μάχες και εκστρατείες! Επίσης, πολλοί καλλιτέχνες έχουν λάβει τις δημιουργικές τους ιδέες από τα όνειρά τους.

Αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για τα όνειρα; Εδώ είναι 15 ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα όνειρα.


1. Ξεχνάμε το 90% των ονείρων μας


Αφού ξυπνήσουμε, μέσα σε 5 λεπτά, έχουμε ξεχάσει ήδη το μισό μας όνειρο. Μέσα σε 10 λεπτά, ξεχνάμε το 90% του ονείρου.

2. Και οι τυφλοί βλέπουν όνειρα


Οι άνθρωποι που τυφλώθηκε μετά τη γέννησή τους μπορούν να δουν εικόνες στα όνειρά τους. Οι άνθρωποι που γεννιούνται τυφλοί δεν βλέπουν τις εικόνες, αλλά έχουν εξίσου έντονα όνειρα που αφορούν άλλες αισθήσεις τους ήχο, μυρωδιά, αφή και συναίσθημα. 

3. Όνειρα βλέπουν όλοι οι άνθρωποι


Όλοι ονειρευόμαστε (εκτός από περιπτώσεις ακραίων ψυχολογικών διαταραχών). Μην νομίζετε πως δεν ονειρεύεστε, απλώς ξεχνάτε τα όνειρά σας. 

4. Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα που ήδη γνωρίζουμε


Το μυαλό μας δεν έχει εφεύρει πρόσωπα. Στα όνειρά μας, βλέπουμε πραγματικά πρόσωπα ανθρώπων που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ή να θυμόμαστε. Έχουμε δει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα σε ολόκληρη τη ζωή μας, έτσι έχουμε μια ατελείωτη προσφορά χαρακτήρων για τον εγκέφαλό μας να αξιοποιήσει κατά τα όνειρά μας. 

5. Δεν βλέπουν όλοι έγχρωμα όνειρα


Ένα 12% των ατόμων με μειωμένη όραση, ονειρεύεται αποκλειστικά σε ασπρόμαυρο. Το υπόλοιπο 88% βλέπει έγχρωμα όνειρα. Μελέτες από το 1915 μέχρι το 1950, υποστήριξαν, ότι η πλειονότητα των ονείρων ήταν σε ασπρόμαυρο, αλλά τα αποτελέσματα αυτά άρχισαν να αλλάζουν στη δεκαετία του 1960. Σήμερα, μόνο το 4,4% των ονείρων ατόμων κάτω από 25 ετών, είναι ασπρόμαυρα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα μεταβαλλόμενα αποτελέσματα μπορεί να συνδέονται με τη μετάβαση από το ασπρόμαυρο σε έγχρωμο των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης. 

6. Τα όνειρα είναι συμβολικά



Αν ονειρεύεστε για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, δεν σημαίνει πως το όνειρό σας συμβολίζει αποκλειστικά αυτό το θέμα. Τα όνειρα μιλούν σε μια βαθιά συμβολική γλώσσα. Όποια και αν είναι το θέμα των ονείρων σας, είναι πιο πιθανό να συμβολίζει κάτι και όχι απλά να το ονειρεύεστε. 

7. Συναισθήματα



Το πιο κοινό συναίσθημα στα όνειρα, είναι το άγχος. Βιώνουμε περισσότερο αρνητικά συναισθήματα στα όνειρα, από ό,τι θετικά. 

8. Μπορεί να δούμε από 4 εώς 7 όνειρα μέσα σε ένα βράδυ. 


Κατά μέσο όρο, μπορεί να ονειρευόμαστε από μία εώς δύο ώρες μέσα σε μία βραδιά.   

9. Και τα ζώα βλέπουν όνειρα


Μελέτες που έχουν γίνει σε πολλά είδη ζώων, δείχνουν πως παρουσιάζουν τα ίδια εγκεφαλικά κύματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως ονειρεύονται και οι άνθρωποι. Παρακολουθήστε ένα σκυλί στον ύπνο του κάποια στιγμή. Τα πόδια του κινούνται σαν να τρέχουν και κάνουν διάφορους ήχους, σαν να κυνηγούν κάτι μέσα στο όνειρο. 

10. Το σώμα μας παραλύει


Η ταχεία κίνηση των ματιών (REM) είναι ένα φυσιολογικό στάδιο του ύπνου που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών. Το στάδιο REM στους ενήλικες, καταλαμβάνει συνήθως το 20-25% του συνολικού ύπνου, περίπου 90-120 λεπτά από τον ύπνο μιας νύχτας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, το σώμα παραλύει από έναν μηχανισμό στον εγκέφαλο, προκειμένου να αποφευχθούν οι κινήσεις που εμφανίζονται στο όνειρο από το να προκαλούν το σώμα για να κινηθεί. Ωστόσο, είναι δυνατό για το μηχανισμό αυτό να ενεργοποιείται πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά από φυσιολογικό ύπνο, ενώ ο εγκέφαλος ξυπνάει. 

11. Ενσωμάτωση εξωτερικών ερεθισμάτων στα όνειρά μας


Το μυαλό μας ερμηνεύει τα εξωτερικά ερεθίσματα που δεχόμαστε όταν κοιμόμαστε και τα ενσωματώνει στο όνειρό μας. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές στα όνειρά μας, ακούμε έναν ήχο στην  πραγματικότητα, όπως  για παράδειγμα, μπορεί να ονειρεύεστε ότι είστε σε μια συναυλία, ενώ κάποιος παίζει κιθάρα ή ακούει μουσική κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. 

12. Οι άνδρες και οι γυναίκες ονειρεύονται διαφορετικά


Οι άνδρες τείνουν να ονειρεύονται περισσότερο, άλλους άνδρες. Περίπου το 70% των χαρακτήρων στο όνειρο ενός άντρα, είναι άλλοι άντρες. Από την άλλη πλευρά, το όνειρο κάθε γυναίκας περιέχει σχεδόν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Εκτός από αυτό, οι άνδρες έχουν γενικά πιο επιθετικά συναισθήματα στα όνειρά τους από ότι οι γυναίκες. 

13. Προγνωστικά όνειρα



Τα αποτελέσματα αρκετών ερευνών σε μεγάλα σύνολα πληθυσμού, δείχνουν ότι μεταξύ 18% και 38% των ανθρώπων, έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα προγνωστικό όνειρο και το 70% έχουν βιώσει déjà vu. Το ποσοστό των ατόμων που πιστεύουν στα προγνωστικά όνειρα, είναι ακόμη υψηλότερο και κυμαίνεται από 63% έως 98%.
 

14. Όταν ροχαλίζουμε, δεν μπορούμε να δούμε όνειρα


Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, παρόλο που ως πληροφορία, αναφέρεται παντού στο διαδίκτυο. 

15.Μπορεί να βιώσουμε οργασμό στο όνειρό μας


Το σεξ, δεν είναι ευχάριστο μόνο στην πραγματική ζωή, αλλά μπορεί, ενώ ονειρεύεται κανείς, να βιώσει οργασμό, τόσο ισχυρό όσο ένας πραγματικός,  χωρίς τα ''υγρά'' αποτελέσματα. Οι αισθήσεις που γίνονται αντιληπτές από τον εγκέφαλο ενώ ονειρευόμαστε, (αφή, ευχαρίστηση κ.λπ..) μπορεί να είναι τόσο ευχάριστες ή και ισχυρότερες από τις αισθήσεις που βιώνουμε στην πραγματική ζωή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου