a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το σύνδρομο του Διογένη


Το σύνδρομο του Διογένη, αναφέρεται στον γνωστό αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, ο οποίος έζησε μέσα σε ένα πιθάρι. Eίναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σε άτομα που φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις στο να παραμελούν τον εαυτό τους, να έχουν τάσεις απομόνωσης και να μην έχουν επαφή με το περιβάλλον.

Το σύνδρομο εσφαλμένα έχει το όνομα του Διογένη, ο οποίος στην πραγματικότητα έζησε μια ασκητική ζωή και δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι παραμελούσε την υγιεινή του.

Σαν σύνδρομο του Διογένη περιγράφεται μια διαταραχή συμπεριφοράς που περιλαμβάνει ακραία παραμέληση της σωματικής υγιεινής και της οικιακής καθαριότητας, συλλεκτομανία συνήθως άχρηστων πραγμάτων και την απουσία αυτοκριτικής.


Εμφανίζεται σε άτομα ηλικιωμένα (μέσος όρος ηλικίας τα 78 χρόνια) και είναι σπάνια (5/100.000). Ο ασθενής ζει μόνος στο 75% των περιπτώσεων και δεν έχει οικονομικά προβλήματα. Εμφανίζεται κυρίως στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Συνοδεύεται από σημαντική θνησιμότητα (45% στα πέντε χρόνια).

Η επίσκεψη του γιατρού  στο σπίτι είναι αναγκαία για τη διάγνωση. Ο ασθενής συνήθως αρνείται τη βοήθεια και η ανακάλυψη του συνδρόμου είναι τυχαία μετά από ειδοποίηση της οικογένειας ή τρίτου, μετά από κάποιο άσχετο γεγονός.


Αν και το σύνδρομο του Διογένη είναι σπάνιο, το σύνδρομο αποθησαύρισης, δηλαδή η συλλεκτομανία, είναι  συχνότερο και όχι σπάνια χρειάζεται ψυχιατρική εκτίμηση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου