a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

(Προσέχετε) τα μάτια σας ...σαν τα μάτια σας!


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι απαιτητικός για το σώμα και το πνεύμα μας. Τα πολλαπλά οπτικά ερεθίσματα που καλούμαστε να επεξεργαστούμε καθημερινά, συνδυαστικά με την διαρκώς αυξανόμενη χρήση των συσκευών υψηλής τεχνολογίας, επιβαρύνουν την όρασή μας.


Το να κοιτάτε παρατεταμένα την οθόνη του υπολογιστή ή οποιαδήποτε ψηφιακή οθόνη, δεν πρόκειται να κάνετε κακό στα μάτια σας, αλλά σίγουρα από ένα σημείο και μετά θα τα αισθάνεστε κουρασμένα και ξηρά. Όταν εστιάζουμε το βλέμμα μας σε μια οθόνη, τα μάτια μας ανοιγοκλείουν λιγότερο συχνά. Μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε τον κανόνα: 20/20/20, δηλαδή κάθε 20 λεπτά, εστιάζουμε το βλέμμα μας τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά, για τουλάχιστον 20 λεπτά. Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε την οθόνη του υπολογιστή μας τουλάχιστον 63 εκατοστά μακριά από το σώμα μας και ελαφρώς πιο κάτω από το επίπεδο των ματιών.


Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να κάνει κακό στα μάτια, όπως και στο δέρμα. Η δράση είναι αθροιστική και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως ο καταρράκτης, τα εγκαύματα του κερατοειδούς χιτώνα και ο καρκίνος των βλεφάρων. Όταν λοιπόν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά, φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου με φακούς που να μπλοκάρουν το 99% έως και 100% των ακτινών UV-A και UV-B. Οι απορροφητικοί φακοί δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος, ενώ συμπληρωματικά μπορείτε να φοράτε και καπέλο. Να θυμάστε πάντως ότι το χιόνι, η βροχή, η άμμος και κάθε περιβαλλοντικό στοιχείο αντανακλούν τις ακτίνες UV.


Σχεδόν οι μισοί τραυματισμοί στα μάτια συμβαίνουν κατ' οίκον, και όχι εν ώρα εργασίας. Όταν λοιπόν κάνετε επισκευές στο σπίτι ή καθαριότητα μπορείτε να φοράτε ένα ζευγάρι γυαλιά προστασίας. Τα συγκεκριμένα γυαλιά μπορούν να αποτρέψουν και το 90% των τραυματισμών που σχετίζονται με αθλητικές δραστηριότητες. Οι φακοί των γυαλιών προστασίας θα πρέπει να είναι από πολυανθρακικό πλαστικό, επειδή είναι 10 φορές πιο ανθεκτικό από άλλα υλικά.


Τροφές που συντελούν σε καλή κυκλοφορία είναι καλά για την καρδιά, τα μάτια και την όραση. Προτιμήστε λοιπόν εσπεριδοειδή, σκούρα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο (όπως φασόλια, αρακάς, φιστίκια, στρείδια, κόκκινο άπαχο κρέας και πουλερικά) βοηθούν τα μάτια να αντισταθούν σε μικροβλάβες. Και τα καρότα κάνουν καλό στην όραση: η βιταμίνη Α που περιέχουν είναι σημαντική για την καλή όραση. Άλλα θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν τα μάτια είναι η β-καροτένη (εμπεριέχεται σε πολλά κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά) και η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη (θα την βρείτε σε φυλλώδη λαχανικά)


Αν τα μάτια σας είναι κόκκινα ή έχετε κνησμό, μπορείτε να τα ανακουφίσετε κάνοντας κρύες κομπρέσες, με αντισταμινικά ή με σταγόνες. Αν έχετε την αίσθηση ότι κάτι σας έχει μπει στα μάτια, μπορείτε να τα ξεπλύνετε με καθαρό νερό ή ορό. Αν τα συμπτώματα διαρκούν μπορείτε να επισκεφθείτε οφθαλμίατρο ή να έχετε πόνο στα μάτια ή οίδημα ή ευαισθησία στο φως. Άλλοι λόγοι για ζητήσετε ιατρική βοήθεια είναι αν βλέπετε «λάμψεις», πολλές μαύρες κουκίδες, ή αν γενικά η όρασή σας έχει αλλοιωθεί.


Φροντίζετε τα μάτια σας όταν φροντίζετε σωστά τους φακούς επαφής. Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν βάλετε ή βγάλετε τους φακούς σας. Χρησιμοποιείτε μόνο καθαριστικά και σταγόνες που είναι εγκεκριμένα. Πλένετε, ξεπλένετε και στεγνώνετε την θήκη των φακών επαφής σας κάθε φορά που θέλετε να τοποθετήσετε τους φακούς και αντικαθιστάτε την θήκη ανά δύο με τρεις μήνες. Μην φοράτε τους φακούς σας όταν κολυμπάτε ή πλένετε το πρόσωπό σας με προϊόντα καθαρισμού ή ντεμακιγιάζ. Μη κοιμάστε με τους φακούς επαφής και μην τους χρησιμοποιείτε περισσότερο από το ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα.


Πολλά φαινομενικά άσχετα προβλήματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν και τα μάτια. Η υπέρταση και ο διαβήτης μπορούν να μειώσουν την ροή του αίματος προς τα μάτια. Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες, τον θυρεοειδή αδένα ή αλλού, μπορούν να επηρεάσουν την όραση. Άλλες απειλές είναι η πολλαπλή σκλήρυνση, το ανεύρυσμα και ο καρκίνος. Ενημερώστε τον οφθαλμίατρό σας για τυχόν πρόσφατα ή παλαιά προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένων και μελών της οικογενείας σας.


Πολλά φάρμακα ή συνδυασμοί δραστικών ουσιών επηρεάζουν την όραση. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αναλγητικά, τα αντιόξινα, τα αγχολυτικά, τα αντιβιοτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιϋπερτασικά, τα αντιπηκτικά, τα αντιπαροξυσμικά, τα κορτικοστεροειδή, τα διουρητικά και τα αντισυλληπτικά δισκία. Ρωτήστε τον γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων και ειδικά για ξηροφθαλμία ή διπλωπία, ευαισθησία στο φως, δακρύρροια ή οίδημα ή θόλωση της όρασης.


Τα βακτήρια αναπτύσσονται πολύ εύκολα στα καλλυντικά υγρής ή με κρεμώδη υφή. Πετάξτε όλα τα προϊόντα μετά την παρέλευση τριών μηνών από το άνοιγμα της συσκευασίας. Αν έχετε αλλεργικές αντιδράσεις συχνά, τότε χρησιμοποιείτε ένα νέο προϊόν κάθε φορά. Μην δανείζετε ποτέ τα καλλυντικά σας και μην αποθηκεύετε για πολύ καιρό τα δείγματα. Καθαρίζετε σωστά το πρόσωπο πριν και μετά τη χρήση προϊόντων μακιγιάζ και μην βάζετε σκιά ματιών στο εσωτερικό του ματιού σας.


Είτε φοράτε γυαλιά οράσεως, είτε όχι, κάθε χρόνο καλό είναι να επισκέπτεστε οφθαλμίατρο, αν είστε μεταξύ 21 και 40 ετών. Επίσης αν φοράτε φακούς επαφής ή είστε άνω των 40 ετών, καλό είναι να ελέγχετε τα μάτια σας τακτικά. Πολλές συχνές παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα ή επιπλοκές του αμφιβληστροειδούς χιτώνα λόγω ηλικίας ή διαβήτη, δεν δίνουν συμπτώματα. Επίσης τα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, επίσης σε ηλικία επτά ετών και μετά ανά διετία.


Αν είστε καπνιστές, σβήστε το τσιγάρο για πάντα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη και επιδεινώνει την ξηροφθαλμία. Επίσης συντελεί στην αρτηριοσκλήρυνση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος αλλά και βλαβών στον αμφιβληστροειδή και μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης. Τα καλά νέα είναι ότι μόλις σταματήσετε να καπνίζετε, ο κίνδυνος είναι όμοιος με αυτόν για τους μη καπνιστές.


Πηγή: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου