a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Tα παράξενα πρωινά του κόσμου

Όλες οι εθνικές κουζίνες έχουν τις δικές τους γευστικές αδυναμίες και με καμάρι υποστηρίζουν γεύσεις που μπορεί να ηχούν παράξενες σ’ εμάς, αλλά είναι σύμφωνες με τις παραδόσεις τους. Αν νομίζετε ότι το κρουασάν, ο καφές και μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα είναι το μοναδικό πρωινό, καιρός να αναθεωρήσετε.

Το αγγλικό

Αν το καλοσκεφτούμε δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά για να σηκωθούν οι τρίχες μας όρθιες όταν μιλάμε για πρωινό! Τα φασόλια με κόκκινη σάλτσα, το παραδοσιακό συνοδευτικό του μπέικον και των αβγών του βρετανικού πρωινού, είναι αρκετά. Σε αυτά βέβαια μπορούμε να προσθέσουμε και την καπνιστή ρέγκα ή τις παραδοσιακές αγγλικές πίτες με γέμιση από εντόσθια προβάτου. Πιάτα, βέβαια, που επί της ουσίας είναι απαραίτητα για την ενέργεια που χρειάζονται οι ίδιοι στην υγρή ύπαιθρο. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το χυμό φρούτων, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, την πουτίγκα, τα δημητριακά, το τσάι με γάλα, το φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδες σε πολλές παραλλαγές, αλλά και το πόριτζ, το χυλό από νιφάδες βρόμης που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο μέσω των βρετανικών κτήσεων, είναι σαφές γιατί για τους Άγγλους το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.

Το αμερικάνικο


Τα σουσαμένια μπέικελ, τα ψωμάκια από αλεύρι σιταριού ή καλαμποκιού, με σολομό και τυρί κρέμα, αλλά και τα πρέτζελ σε σχήμα φιόγκου, δίνουν το στίγμα ενός χορταστικού πρωινού που παραπέμπει στην αμερικανική πολυπολιτισμικότητα. Μια καλή μέρα, όμως, για τους health conscious Αμερικανούς ξεκινάει σχεδόν πάντα με νιφάδες δημητριακών και δεκάδες εκδοχές all bran, δυνατό καφέ και αβγά τηγανητά ή ποσέ. Βέβαια, από λίγα τραπέζια λείπουν το μπέικον και τα λουκάνικα αλλά και το φρυγανισμένο ψωμί, που αλείφεται με μια σειρά από μαρμελάδες - ξεχωρίζουν οι jam από jellies, που είναι πιο πυκνές, με περισσότερα φρούτα. Τέλος, πώς να παραλείψουμε τα pancakes που, συνοδευόμενα από σιρόπι σφένδαμου (υπέροχο όταν είναι αυθεντικό), μπαίνει στην κατηγορία των εθνικών πιάτων!

Το ασιατικό


Ένας λαός με τόσο διαφορετική κουλτούρα στο φαγητό όπως οι Ιάπωνες δεν είναι περίεργο που στο πρωινό του συμπεριλαμβάνει φασόλια σόγιας τουρσί, αποξηραμένα φύκια, ομελέτα με τριμμένο ραπανάκι, ή αποξηραμένα σαυρίδια. Όπως μάλιστα έχουμε παρατηρήσει, στο μπουφέ του ασιατικού πρωινού των ξενοδοχείων, οι Απωανατολίτες δεν μπορούν να αποχωριστούν το ρύζι στον ατμό ή το χυλό ρυζιού, όπως και τη σούπα miso με tofu και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Και όσο περίεργο κι αν φαντάζει, θα προτιμήσουν σαφώς περισσότερο ένα καυτερό τουρσί από τζίντζερ και δαμάσκηνα από ένα ζεστό μοσχομυριστό κρουασάν σοκολάτας!

Το ρωσικό

Όταν έχεις να κάνεις με θερμοκρασίες όπως αυτές της Ρωσίας, μόνο με πιάτα όπως το kasha μπορείς να τα βγάλεις πέρα· που δεν είναι άλλο από ένα είδος χυλού από σπασμένη σίκαλη με ξινή κρέμα. Ωστόσο, μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε δημητριακό ολικής αλέσεως και να μαγειρευτεί ακόμη και με κρέας, ψάρι, ή στη γλυκιά εκδοχή του, με μούρα. Αλλά από ένα παραδοσιακό zavtrak, πρώτο γεύμα της ημέρας, δεν λείπουν οι τηγανίτες από σίκαλη, ομελέτες με δύο ή τρία αβγά και σάντουιτς με ποικιλία παστών κρεάτων.

Το αραβικό


Συνήθως το πρωινό αρχίζει με αραβικό καφέ ή τσάι με το δικό τους τρόπο. Τα φύλλα του τσαγιού απομακρύνονται μόλις πάρει βράση το νερό και έρθουν στην επιφάνεια. Σερβίρεται καυτό σε ψηλά ποτήρια και συχνά πολύ γλυκό. Την ίδια ώρα, το τραπέζι είναι στρωμένο με μια ποικιλία από μικρά πιάτα με ελιές, διάφορα μαλακά τυριά, μέλι, αραβικό χαλβά (helwa), σπιτικές μαρμελάδες, αβγά oμελέτα και φρέσκο ζεστό ψωμί. Αλλά καθώς τα μπαχαρικά είναι στο αίμα τους, κλασικό πιάτο είναι και τα καυτερά μπαχαρικά -zaatar- πάνω σε ξεροψημένα άζυμα ψωμάκια που αλείφονται με ελαιόλαδο.

Το σκανδιναβικό


Οι ρέγκες, που ψαρεύονται κατά χιλιάδες στα νερά της Σκανδιναβίας, το μαύρο ψωμί και η ξινή κρέμα αποτελούν τη βάση για τα γρήγορα σάντουιτς της μέρας. Έτσι, για να μην ξεχνάμε ότι πρόγονοι των Σκανδιναβών ήταν οι Βίκινγκς! Σε πολλές περιοχές πάλι προτιμούν το δυναμωτικό piti panna, ένα είδος τηγανητού τουρλού με πατάτες, κρεμμύδια, λουκάνικα με παντζάρια τουρσί και ένα τηγανητό αβγό από πάνω. Πριν απ’ όλα όμως το πόριτς με κομπόστα βατόμουρου δίνει τις δυνάμεις για μια εξαντλητική ημέρα δουλειάς.

Και στην Ελλάδα τι γίνεται;


Μια πρόσφατη τάση έφερε επιτέλους το πρωινό στο προσκήνιο και αναγνωρισμένοι σεφ κλήθηκαν να βάλουν κάτω τις ελληνικές παραδόσεις και σπεσιαλιτέ που θα μπορούσαν να μπουν στο ελληνικό τραπέζι αντί των δημητριακών, των scrabbled eggs ή των pancakes. Μάλιστα, στο πλαίσιο του στοχοποιημένου στο ελληνικό πρωινό συνεδρίου «Καληµέρα with taste», επτά σεφ, οι Γιώργος Ηλιού, Γιώργος Βενιέρης, Αλέξανδρος Καρδάσης, Αλέξανδρος Φουρούλης, Γρηγόρης Χέλµης, Νίκος Ρούσσος και η Γεωργιάννα Χειλιαδάκη κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Και τα τραπέζια στρώθηκαν με στραπατσάδα, καγιανά, τοπικά ελληνικά τυριά, αβγά σαγανάκι µε τυρί φέτα σε αφρό, ξινόγαλα, ελιές και απάκι ή σύγκλινο. Συν όλα τα αγαπημένα γλυκά: τηγανίτες, σκαλτσούνια με μέλι, λαλάγγια, γλυκό τραχανά µε γάλα ή ξινό µε παξιµάδια και ντοµάτα, καθώς και ρυζόγαλο µε µαστίχα, που μοσχομυρίζουν ελληνική ύπαιθρο. Ένα μικρό βήμα που θα απομακρύνει τις μερίδες από βουτυράκια και μαρμελάδες της συμφοράς από τα ξενοδοχεία; Μακάρι… Οι ίδιες προτάσεις, που πατάνε γερά στην ελληνική παράδοση, θα μπορούσαν να γεμίσουν και το συνήθως άδειο καθημερινό τραπέζι του ελληνικού πρωινού, φτάνει και εμείς να καταλάβουμε τη σημασία του πρώτου γεύματος της ημέρας και να μη φεύγουμε για τη δουλειά με έναν σκέτο καφέ στο χέρι...



Πηγή:  Τατιάνα Οικονομίδου  athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου