a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Όμορφες πόλεις από το διάστημα και η ιστορία τους

Μπραζίλια, Βραζιλία


Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, χτίστηκε μέσα σε 41 μήνες, από το 1956 μέχρι τις 21 Απριλίου του 1960, με μεγάλο κόστος. Σήμερα η Μπραζίλια, φιλοξενεί  περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο που χτίστηκε από το 1900.

Καμπέρα, Αυστραλία



Στο τέλος του 19ου αιώνα, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, Σίδνεϊ και Μελβούρνη, συναγωνίζονταν για το ποια θα είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Ο συμβιβασμός ήταν να δημιουργηθεί μια εντελώς νέα πόλη μεταξύ των δύο και το 1908 η τοποθεσία της Καμπέρα επιλέχθηκε σαν συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η κατασκευή της νέας πόλης ξεκίνησε το 1913. Ένας ανταγωνισμός πραγματοποιήθηκε για να αποφασίσουν ποιος θα σχεδιάσει τη νέα Καμπέρα και το 1912 το σχέδιο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Walter Burley Griffin επιλέχθηκε.
Σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 350.000 ανθρώπους. Στην παραπάνω εικόνα, μπορείτε να διακρίνετε  την τεχνητή Λίμνη Burley Griffin. Στην κάτω εικόνα, στη νότια γωνία, το Capital Hill, στην ανατολική γωνία είναι η περιοχή Άμυνας και στα βόρεια είναι το κέντρο της αγοράς.

Παλμάνοβα, Ιταλία


Το εννέα σημείων φρούριο είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα μιας προγραμματισμένης πόλης από την Αναγέννηση. Η Παλμάνοβα, χτίστηκε το 1593 και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ιταλίας, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία. Είχε ως στόχο να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της εναντίον των Οθωμανών. Είχε τρεις φυλασσόμενες εισόδους, τείχη μεταξύ των σημείων που είναι σαν αστέρι και μια τάφρο. Δυστυχώς, κανείς δεν ήθελε να μετακομίσει εκεί. Τελικά χρησιμοποιήθηκε για τη δωρεάν στέγαση για εγκληματίες με απονομή χάριτος. Σήμερα είναι εθνικό μνημείο, ένας τουριστικός προορισμός και φιλοξενεί περίπου 5.000 άτομα.

Ελ Σαλβαδόρ, Χιλή



Το Ελ Σαλβαδόρ, είναι μια μικρή πόλη στη μέση του πουθενά στη Χιλή. Μετά την ανακάλυψη τεράστιας ποσότητας μεταλλεύματος χαλκού το 1954, η Εταιρεία Μεταλλείων Anaconda έπρεπε να χτίσει μία πόλη για να στεγάσει τους εργαζομένους της. Σχεδιασμένο από έναν Αμερικανό αρχιτέκτονα, υποτίθεται ότι είναι κτισμένο σε σχήμα ενός ρωμαϊκού κράνος. Η πόλη τελείωσε το 1959, την χρονιά που το ορυχείο Ελ Σαλβαδόρ άνοιξε. Η πόλη τότε φιλοξενούσε 24.000 άτομα, αλλά σήμερα έχει περίπου 7.000 πληθυσμό και εξακολουθεί να λέγεται η πόλη των ορυχείων.

Λα Πλάτα, Αργεντινή


Το 1880 το Μπουένος Άιρες έγινε η πρωτεύουσα της Αργεντινής. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, αποφάσισε να χτίσει μια νέα πόλη και η Λα Πλάτα ιδρύθηκε το 1882. Στην πλατεία της πόλης, ανά έξι τετράγωνα, υπάρχει κι ένα πάρκο. Το 1884, ήταν η πρώτη πόλη στη Λατινική Αμερική που είχε ηλεκτρικό φωτισμό στους δρόμους. Το 1952 η πόλη μετονομάστηκε σε Eva Peron City, αλλά επανήλθε στο Λα Πλάτα τρία χρόνια αργότερα. Σήμερα, η πόλη φιλοξενεί περίπου 700.000 ανθρώπους. Η μεγαλύτερη εκκλησία στην Αργεντινή και δύο κτίρια ακόμη, σχεδιάστηκαν από τον Le Corbusier.

Ουάσινγκτον Π.Κ,  Η.Π.Α.



Ονομασμένη προς τιμήν του Τζορτζ Ουάσινγκτον, η Πόλη της Ουάσινγκτον Π.Κ.(Περιφέρεια της Κολούμπια), ιδρύθηκε το 1791 για να εξυπηρετεί τον σκοπό της νέας εθνικής πρωτεύουσας από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Pierre Charles L'Enfant. Ο L'Enfant είχε στη συνέχεια μία διαφωνία με τον εργοδηγό του έργου, και απολύθηκε. Ανέλαβε ο Andrew Ellicot, όπου ολοκλήρωσε την πόλη, με κάποιες αλλαγές.

Τζαϊπούρ, Ινδία



Η Τζαϊπούρ βασίστηκε στις αρχές της Vastu Shastra, μία αρχαία ινδική επιστήμη της αρχιτεκτονικής. Είχε σχεδιαστεί να είναι η νέα πρωτεύουσα του Ρατζαστάν της Ινδίας. Ιδρύθηκε το 1727. Ο χαρακτηρισμός της πόλης ως η Ροζ πόλη, οφείλεται στο ροζωπό χρώμα που είναι βαμμένα τα κτήρια στην παλιά περιτοιχισμένη πόλη. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τον λόγο που η πόλη έχει αυτό το χρώμα. Σύμφωνα με μια θεωρία, η πόλη βάφτηκε από αυτό το χρώμα από τον Μαχαραγιά Τζάι Σίνγχ ΙΙ για τιμηθεί ο ινδουιστικός θεός Σίβας, του οποίου θεωρείται ότι είναι το αγαπημένο χρώμα. Σήμερα η πόλη έχει πάνω από 3 εκατομμύρια κατοίκους.

Αδελαΐδα, Αυστραλία


Η πόλη πήρε το όνομα της προς τιμήν της βασίλισσας της Αγγλίας Αδελαΐδας και ιδρύθηκε το 1836, μόλις Νότια Αυστραλία έγινε επίσημη βρετανική αποικία. Λόγω της θρησκευτικής ελευθερίας που επιδείκνυαν οι πρώτοι κυβερνήτες της πόλης, προσέλκυσε αρκετούς Ευρωπαίους αποίκους που διώκονταν για τα θρησκευτικά τους φρονήματα. Φημίζεται για τις πολλές γιορτές (festivals) που διεξάγονται κάθε χρόνο στη πόλη, αλλά και για τις φαρδιές οδικές αρτηρίες, τις πλατείες και τα πάρκα που διαθέτει. Σήμερα, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό πάνω από 1,2 εκατομμύρια.

Νιού Χέβεν, Κονέκτικατ



Το Νιού Χέβεν, ήταν η πρώτη σχεδιασμένη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χτίστηκε σε ένα σχέδιο εννέα τετραγώνων, με το κέντρο της να περιλαμβάνει ένα πάρκο 16 στρεμμάτων. Η πόλη τώρα έχει περισσότερους από 800.000 κατοίκους. Στο Νιου Χέβεν του Κονέκτικατ, βρίσκεται και το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Γέιλ, το οποίο ιδρύθηκε το 1701 και είναι το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το δεύτερο πιο πλούσιο πανεπιστήμιο στον κόσμο.

Μπέλο Οριζόντε, Βραζιλία


Το Μπέλο Οριζόντε, είναι η πρωτεύουσα της Πολιτείας Minas Gerais, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή της Βραζιλίας. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στη χώρα. Έχει πληθυσμό σχεδόν 3 εκατομμυρίων, φθάνοντας σε πάνω από 5.4 εκατομμύρια στην συνολική περιοχή. Οι πρώτες αφίξεις κατοίκων στην περιοχή εμφανίστηκαν στις αρχές 1700, αλλά η πόλη όπως είναι γνωστή σήμερα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο 1890, προκειμένου να αντικαταστήσει την ιστορική πόλη Ouro Preto ως πρωτεύουσα της Minas Gerais. Στον σχεδιασμό της, οι βραζιλιάνοι μηχανικοί Aarão Reis και Francisco Bicalho εμπνεύστηκαν από το σχέδιο της πόλης Ουάσινγκτον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου