a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι ο κερατάς και γιατί του αποδόθηκε αυτός ο τίτλος;


Γιατί οι απατημένοι άντρες ονομάζονται κερατάδες;
Τι είναι ο κερατάς και γιατί του αποδόθηκε αυτός ο τίτλος; Το ψευδώνυμο κερατάς, συνήθως αποδίδεται σε κάποιον, ο οποίος έχει απατηθεί από την γυναίκα του. Το αναφέρουμε συχνά, ακόμα και για πλάκα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την ουσία της συγκεκριμένης λέξης.
Ας κάνουμε λοιπόν μια απλή ανάλυση:

Αρχικά, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε πως η λέξη κερατάς, δεν χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο(παγκοσμίως) για να περιγράψει το άτομο στο οποίο, η γυναίκα του δεν είναι πιστή. Μόνο η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λέξη. Για την ακρίβεια, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, όταν θέλουν να μιλήσουν για έναν απατημένο σύζυγο, τον αποκαλούν με την λέξη cabron (τράγος). Κρατήστε το αυτό γιατί έχει μεγάλη σημασία για την συνέχεια!

Ο ανθρωπολόγος Pitt-Rivers, αναφέρει πως τα κέρατα έχουν αρνητική σημασία: όπως ο διάβολος έχει κερατάκια, έτσι και ο απατημένος σύζυγος φέρει το αρνητικό αυτό χαρακτηριστικό επάνω του.
Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, ας πούμε πως ο άντρας αποτυγχάνει να φέρει εις πέρας τα συζυγικά καθήκοντα ή να ικανοποιήσει τη γυναίκα του στον σεξουαλικό τομέα με αποτέλεσμα εκείνη να στρέφεται αλλού!

Ο ανδρισμός του λοιπόν κηλιδώνεται και ο ίδιος οφείλει να φοράει το σύμβολο του διαβόλου (κέρατα) ως στίγμα για την ”προδοσία” απέναντι στην οικογένεια του!

Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η άποψη του ανθρωπολόγου Blok, που πάει την ανάλυση ένα βήμα πιο πέρα. Ο ίδιος αναφέρει πως ο μεσογειακός κώδικας δεν ασχολείται απαραιτήτως με τα ίδια τα κέρατα, αλλά με τα κέρατα ενός συγκεκριμένου ζώου, του τράγου (είδατε που σας είπα να το προσέξετε;).


Ο τράγος λοιπόν, ανέχεται τη σεξουαλική πρόσβαση άλλων θηλυκών στο ταίρι του! Σε αντίθεση με τον κριό, ο οποίος δεν ανέχεται τον ανταγωνισμό και διακρίνεται για τον δυναμισμό και την βιαιότητα του, ο τράγος πάντα εμφανίζεται σαν ο πιο αδύναμος και ταπεινωμένος! Ακόμα και από την ιστορία-μυθολογία φαίνεται αυτό.

Ο κριός για παράδειγμα ήταν το σύμβολο των θεών: Άμμων, Δίας, Απόλλων κ.α. ενώ ο τράγος λόγω της λαγνείας και της ασυγκράτητης φύσης του, συνδεόταν με την Αφροδίτη, τον Βάκχο ή τον Πάνα.
Ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη ή την Αρχαία Ελλάδα, ο κριός θυσιαζόταν πάντοτε στους θεούς ως έκφραση ευγνωμοσύνης και μεγαλοψυχίας του θεού, ενώ ο τράγος θυσιαζόταν από τους αμαρτωλούς, για να κατευνάσουν την οργή του Θεού.

Να λοιπόν για ποιο λόγο ονομάζουμε κάποιον απατημένο, κερατά!
Πολύ απλή η εξήγηση, έτσι;
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσετε τη συγκεκριμένη λέξη, σίγουρα θα ξέρετε 10 φορές περισσότερα από το άτομο που την είπε.





Πηγή:  i-diadromi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου