a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

16 καταπληκτικές κατασκευές που χτίστηκαν για να διαρκέσουν


Εδώ είναι 16 από τις παλαιότερες κατασκευές που χτίστηκαν από τους προγόνους μας, εκτιμούνται από εμάς και πρέπει να τιμηθούν από τους απογόνους μας.

1. Keszthely Church – Keszthely, Ουγγαρία (620 ετών)
   

Αυτή η γοτθική εκκλησία χτίστηκε το 1390 ως μνημείο για την Παναγία της Ουγγαρίας. Είναι το κτίριο υπογραφή για μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ουγγαρίας, το Keszthely. Τον 19ο αιώνα, μετά την Τουρκοκρατία, η εκκλησία ανακαινίστηκε σε στυλ μπαρόκ, προσθέτοντας έναν επιβλητικό νεο-γοτθικό πύργο και περισσότερα παράθυρα. Μερικές από τις αρχαιότερες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 15ο και 16ο αιώνα ανακαλύφθηκαν στην εκκλησία του Keszthely το 1974.

2. Ο Πύργος της Πίζας – Πίζα, Ιταλία (638 ετών)


Ο πύργος της Πίζας είναι το καμπαναριό του Duomo di Pisa (ο κύριος καθεδρικός ναός της πόλης). Αν δεν έπαιρνε κλίση με την πάροδο του χρόνου, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν παγκοσμίου φήμης. Η κατασκευή των επτά ορόφων του πύργου, άρχισε 1172 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε πλήρως 199 χρόνια αργότερα. Με 58 μέτρα ύψος, άρχισε να βυθίζεται στο έδαφος, από την κατασκευή του ακόμη.  Είναι πλέον πηγή έμπνευσης για τους αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο.

3. Hohensalzburg Castle – Σάλζμπουργκ, Aυστρία (548-933 ετών)



Το κάστρο του Hohensalzburg, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα της Ευρώπης. Έχει 76.180m² μήκος και 45.708m² πλάτος. Η κατασκευή άρχισε το 1077. Το κάστρο επεκτάθηκε στους επόμενους αιώνες στο σημερινό του μέγεθος. Αυτή είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτόγονο τελεφερίκ. Είναι πλέον ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός στο Σάλτσμπουργκ και ένα must για εκείνους που απολαμβάνουν την επίσκεψη σε μεσαιωνικά αξιοθέατα.

4. Η Παναγία των Παρισίων - Notre Dame, Γαλλία (665 ετών)


Η Παναγία των Παρισίων, είναι ο μητροπολιτικός χριστιανικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στο νησί Ιλ ντε λα Σιτέ (Île de la Cité) του ποταμού Σηκουάνα (la Seine), στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλέας Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα

5. El Castillo – Τσιτσέν Ιτζά, Γιουκατάν (910-1209 ετών)



Η El Castillo (Το Κάστρο στα ισπανικά) βρίσκεται στο Τσιτσέν Ιτζά στο Γιουκατάν. Χτίστηκε  μεταξύ του 9ου και 12ου αιώνα μ.Χ.. Όπως πολλές πυραμίδες των Μάγιας, χτίστηκε ως ναός. Η El Castillo ήταν αφιερωμένη στην θεότητα Yucatec. Το εκπληκτικό αυτό κτίριο έχει 30μ ύψος, συμπεριλαμβανομένου του ναού στην κορυφή του. Μέσα του υπάρχει ένας κρυφός ναός. Η πυραμίδα αποκαταστάθηκε από τις αρχές του Μεξικού στη δεκαετία του 1920.

6. Καθεδρικός ναός του Αγίου Nishan – Χακγπάτ, Αρμενία (1019 ετών)



Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Nishan είναι πάνω από 1000 ετών και εξακολουθεί να είναι πλήρως άθικτος. Εκτός από δύο αποκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον 11ο και 12ο αιώνα, είναι σχεδόν ανέπαφος για μια χιλιετία. Ο καθεδρικός ναός βρίσκεται στο Haghpat της Αρμενίας και έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως ένα αριστούργημα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε πάνω σε μια βουνοπλαγιά, για να συμβολίσει μια μοναστική ταπεινότητα στο Θεό. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Nishan και εισήχθη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1996. Η εκκλησία είχε πληγεί από αρκετές μεγάλες σεισμούς, έχει υποστεί πολυάριθμες στρατιωτικές επιθέσεις, αλλά εξακολουθεί να μένει όρθια.

7. Ναός Μπορομπουντούρ – Magelang, Ινδονησία (1210 ετών)


Το Borobudur είναι ένας βουδιστικός ναός με χιλιάδες αγάλματα του Βούδα. Χτίστηκε το 800 μ.Χ. από πέτρες που έπερναν από τα κοντινά ποτάμια. Είναι ένα από τα τελευταία θαύματα της αυτοκρατορίας Srivijayan. Ο ναός έγινε ένα εξαιρετικά δημοφιλές σημείο προσκυνήματος για τους Βουδιστές σε όλη την Ασία. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι εγκαταλείφθηκε τον 14ο αιώνα και ανακαλύφθηκε εκ νέου τον 19ο αιώνα. Τα 7 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν στην ανακαίνηση του Borobudur, το μετατρέπουν σε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Ινδονησία.

8. Todaji – Νάρα, Ιαπωνία (1250 ετών)




Ο Todaji είναι ένας από τους πιο διάσημους ναούς στην Ιαπωνία και σίγουρα ένα ορόσημο για την πόλη του Νάρα. Ο Μέγας Ανατολικός Ναός (η μετάφραση από τα ιαπωνικά) χτίστηκε το 752 και σήμερα κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο σε όλο τον κόσμο. Θρύλοι λένε ότι 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι συνέβαλαν στην οικοδόμηση του βουδιστικού ναού. Για το Μεγάλο Άγαλμα του Βούδα, καταναλώθηκε όλη η παραγωγή χαλκού της Ιαπωνίας και το 751 παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση. Ο ναός καταστράφηκε από τις πολλές πυρκαγιές και η έκδοση που ξεχωρίζει σήμερα είναι σχεδόν τα δύο τρίτα του αρχικού μεγέθους.

9. Αγία Σοφία– Κωνσταντινούπολη, Τουρκία (1473 ετών)

 

Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγιά-Σοφιά, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο. Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α', από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. 

10. Euphrasian Basilica - Πόρεκ, Κροατία (1611-1709 ετών)



Τα ατυχήματα, οι πυρκαγιές και οι σεισμοί, ακόμη δεν επηρέασαν αυτό το συγκρότημα της Βασιλικής. Το πιο εντυπωσιακό σημάδι της Βασιλικής, είναι το ψηφιδωτό του 6ου αιώνα και  θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της βυζαντινής τέχνης σε όλο τον κόσμο. Τα περίτεχνα ψηφιδωτά τοίχου έχουν σχεδιαστεί από βυζαντινούς δασκάλους, ενώ τα ψηφιδωτά δάπεδα ήταν κατασκευασμένα από τοπικούς εμπειρογνώμονες. Η Βασιλική είναι μέρος ένός καταπληκτικού συγκροτήματος, όπως οι εξής: το καμπαναριό του 16ου αιώνα, μια επισκοπική κατοικία του 6ου αιώνα και ένα παρεκκλήσι σε σχήμα τριφυλλιού. Λόγω της τεράστιας πολιτιστικής αξίας του, η Βασιλική Euphrasian προστέθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1997.

11. Το Αμφιθέατρο της Ελ Τζεμ, Τυνησία (1711-1809 ετών)


Το Αμφιθέατρο της Ελ Τζεμ, πιστεύεται ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο αμφιθέατρο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας χωρητικότητας 30.000 ατόμων. Χτίστηκε όταν η El Djem ήταν ακόμη υπό ρωμαϊκή κατοχή, τότε ήταν γνωστή ως  Thysdrus. Το 1904, ανακαλύφθηκε ένας κρυφός υπόγειος χώρος. Αυτός ο χώρος χωρίζεται σε δύο μέρη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τη φιλοξενία άγριων ​​θηρίων, όσο και μονομάχων. 1800 χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το αμφιθέατρο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για τις γερμανικές δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι έχουν καταστραφεί το Νότιο μέρος, το μεγαλύτερο μέρος του αμφιθεάτρου στέκεται ακόμα και είναι ανοικτό για το κοινό.

12. Πάνθεον – Ρώμη, Ιταλία (1884 ετών)


Το Πάνθεον κτίστηκε το 126 μ.Χ. προς τιμήν όλων των θεών της αρχαίας Ρώμης. Έχει 58 μ ύψος  και 85 μ πλάτος. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η ροτόντα 4.535 τόνους. Έχει ένα κεντρικό άνοιγμα από το οποίο περνάει το ηλιακό φως. Η αψιδωτή καμάρα στο εσωτερικό αντιπροσωπεύει το θόλο του ουρανού. Αυτή η εντυπωσιακή και μοναδική κατασκευή  χρησιμοποιήθηκε επίσης ως χριστιανικός ναός κατά τον 18ο αιώνα. Περισσότερα από 34 κτίρια σε όλο τον κόσμο εμπνεύστηκαν από αυτό το διάσημο ορόσημο.

13. Κολοσσαίο – Ρώμη, Ιταλία (1930 ετών)

  
Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τιτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Δομιτιανός 80 μ.Χ. Ονομαζόταν αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν. Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων. Πήρε το όνομά του από το κολοσσαίο άγαλμα του Νέρωνα (Ο Κολοσσός), που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε. Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Οι διαστάσεις του ήταν τεράστιες: 156 x 188 μέτρα και το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους.Στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν την δημοτικότητά τους. Μετά από σεισμούς και λεηλασίες κατά την διάρκεια των αιώνων είναι σήμερα ερείπιο και ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της σύγχρονης Ρώμης. Ο Πάπας το επισκέπτεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή, εις μνήμην τον χριστιανών μαρτύρων.

14. Μέγα Σινικό Τείχος – Κίνα (2410 ετών)


Το Σινικό τείχος, είναι μια κινεζική οχύρωση που χτίστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές από τις μογγολικές και τουρκικές φυλές. Το τείχος εκτείνεται σε μήκος 8.851,8 χλμ, αποτελώντας το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του τείχους ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Κοντά στο Πεκίνο το τείχος κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Σε άλλες θέσεις το διαθέσιμο οικοδομικό υλικό ήταν εξορυγμένος γρανίτης ή πυρότουβλο. Όπου βρίσκονταν τέτοια υλικά, αρχικά χτίζονταν δύο παράλληλοι τοίχοι και ο ενδιάμεσος χώρος γέμιζε με αδρανή υλικά. Σε ορισμένες περιοχές τα υλικά κατασκευής συγκολλούνταν με ένα κολλώδες μείγμα ρυζιού και ασπραδιού αυγών. Στις ακραίες δυτικές θέσεις, σε περιοχές γεμάτες ερήμους και ανεπαρκή οικοδομικά υλικά, ο τοίχος κατασκευαζόταν από απορρίμματα που τοποθετούνταν ανάμεσα σε κομμάτια ξύλου.

 15. Πυραμίδες της Γκίζας – Αίγυπτος (4570 ετών)




Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Βρίσκονται στην Αίγυπτο. Η κατασκευή τους χρονολογείται στο 2580 π.Χ. και βρίσκονται στην Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας ανήκουν: η Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως "η Μεγάλη Πυραμίδα", η λίγο μικρότερη Πυραμίδα του Χεφρήνου και η σχετικά μετρίου μεγέθους Πυραμίδα του Μυκερίνου. Ανήκουν και οι τρεις στην Τέταρτη Δυναστεία. Όλες μαζί σχημάτιζαν ένα απέραντο συγκρότημα από μικρότερες πυραμίδες (των βασιλισσών), νεκρικούς ναούς, Μαστάμπες και τάφους αξιωματούχων. Στη Νεκρόπολη ανήκει και η περίφημη Μεγάλη Σφίγγα.

16. Παρθενώνας - Αθήνα, Ελλάδα 

 

Ο Παρθενώνας είναι το μεγαλύτερο και επισημότερο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα. Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας. Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες. Πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το στυλοβάτη που κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου