a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

10 παράξενες ιατρικές θεραπείες με… ζώα

Από τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν, για παράδειγμα, τα έντερα των προβάτων για να ράψουν μια πληγή, ενώ μέχρι και σήμερα αρκετοί λαοί της Αφρικής πίνουν ούρα βοοειδών προκειμένου να διατηρήσουν την καλή υγεία τους! Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επιλέγονται ζώα και έντομα για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες. Κι αν εσείς το βρίσκεται αυτό… αηδιαστικό, η δεκάδα που ακολουθεί συμπεριλαμβάνει θεραπείες για… γερά νεύρα!

10. Ψάρια κατά της ψωρίασης


Η χρήση τους κατά της συγκεκριμένης νόσου κατάγεται από την Τουρκία, ενώ η θεραπεία με τα ψάρια δεν εφαρμόζεται μόνο στην ψωρίαση αλλά και σε άλλες δερματικές ασθένειες. Ο ασθενής βυθίζει το προσβεβλημένο μέρος σε μεταλλικό νερό με ψάρια του είδους Garra rufa obtusas, τα οποία με τη σειρά τους προβαίνουν σε έναν εξ ολοκλήρου καθαρισμό του νεκρού δέρματος του ασθενούς με τα στόματά τους, αφήνοντας ανέπαφο το υγιές δέρμα. Η πρακτική αυτή έχει απαγορευτεί σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, λόγω της έντονης ανησυχίας περί υγιεινής, αλλά εξακολουθεί να εφαρμόζεται νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες.

9. Μέλισσες κατά της αρθρίτιδας


Το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να είναι επώδυνο αλλά απαλύνει τους πόνους στις αρθρώσεις όσων πάσχουν από αρθρίτιδα. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούν τα τσιμπήματα της μέλισσας για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης, καθώς και σε ασθενείς με έρπητα ζωστήρα και έκζεμα. Όλως περιέργως, μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο το 2010 διαπίστωσε ότι το δηλητήριο της μέλισσας παράγει υψηλότερα επίπεδα των ορμονών που δρουν κατά της φλεγμονής στα οστά, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

8. Φίδια για μασάζ


 Όποιος ενδιαφέρεται για ένα πραγματικά ασυνήθιστο μασάζ δεν έχει παρά να επισκεφθεί τον κ. Ada Barak στο Ισραήλ, ο οποίος προσφέρει στους πελάτες ένα αισθησιακό… τρίψιμο στην πλάτη με έξι φίδια ταυτόχρονα! Με 70 δολάρια τη συνεδρία, διάφορα είδη φιδιών «υπόσχονται» να θεραπεύσουν μυϊκές κράμπες και πιασίματα, προσφέροντας παράλληλα χαλάρωση και ευεξία.

7. Σκουλήκια για καθαρισμό τραυμάτων


Στο χειρουργικό καθαρισμό διάφορων τραυμάτων, οι προνύμφες μύγας τοποθετούνται επάνω σε μια πληγή, όπου εκκρίνουν πεπτικά υγρά τα οποία με τη σειρά τους απομακρύνουν τη νεκρή σάρκα, αφήνοντας άθικτους τους υγιείς ιστούς. Ανά τους αιώνες, πολλοί πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν τη θεραπεία, από τους Αβορίγινες μέχρι τους χειρουργούς της εποχής του Ναπολέοντα και τους γιατρούς στον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο. Όσο αηδιαστικό κι αν φαίνεται, αυτή η μορφή θεραπείας κερδίζει έδαφος και πάλι ανάμεσα στους επιστήμονες, χάρη στην αποτελεσματικότητά της στον καθαρισμό των πληγών. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το 2012 διαπίστωσε ότι τα τραύματα των ασθενών που καθαρίστηκαν με σκουλήκια με σκουλήκια έκλεισαν πιο γρήγορα σε σχέση με όσα αντιμετωπίστηκαν με συμβατικές μεθόδους, και, μάλιστα, χωρίς να υπάρχει αύξηση του πόνου.

6. Δελφίνια κατά των ψυχικών ασθενειών


Τα δελφίνια είναι σύμβολα ειρήνης και ηρεμίας σε πολλούς πολιτισμούς. Μικρή έκπληξη, λοιπόν, προκαλεί το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται ως θεραπεία σε διάφορες ψυχικές ασθένειες. Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Leicester το 2005 κατέδειξε ότι το παιχνίδι στο νερό με δελφίνια για περίπου δύο εβδομάδες μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς με κατάθλιψη. Η θεραπεία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε αυτιστικά παιδιά που έχουν προβλήματα λεκτικής επικοινωνίας.

5. Μυρμήγκια ως… ράμματα


Τα μεγάλα αφρικανικά μυρμήγκια διαθέτουν ισχυρές γνάθους που λειτουργούν σαν… φυσική πένσα. Για εκατοντάδες χρόνια η παραδοσιακή ιατρική εκμεταλλευόταν αυτό το γεγονός για να κλείσει διάφορες ανοιχτές πληγές στο σώμα: Ο θεραπευτής κρατούσε το μυρμήγκι από τα άκρα και στη συνέχεια τοποθετούσε το κεφάλι του επάνω στο τραύμα. Το φυσικό ένστικτο του εντόμου είναι να δαγκώσει προς τα κάτω. Τότε ο θεραπευτής αφαιρούσε το σώμα του μυρμηγκιού και είχε ένα φυσικό… ράμμα. Αν και πρωτόγονη, θεωρείται πολύ αποτελεσματική μορφή έκτακτης ιατρικής… ανάγκης, που  εξακολουθεί να εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα.

4. Βδέλλες… πίνουν το κακό το αίμα


Από την αρχαιότητα οι βδέλλες χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία ασθενειών, διότι οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτές ρουφούν το βρόμικο αίμα, ενώ στη σύγχρονη ιατρική οι φαρμακευτικές βδέλλες (που προέρχονται από καλλιέργεια και όχι από τη φύση) χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος παθήσεων: για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της απόφραξης αγγείων, καθώς και ορισμένων αγγειακών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, σε παθήσεις των οφθαλμών, σε φλεγμονές του δέρματος, για αιμορροΐδες, για την αντιμετώπιση οιδημάτων, φλεγμονών και αιματωμάτων που οφείλονται σε τραυματισμούς. Μάλιστα, η γειτονική Τουρκία φαίνεται ότι κατέχει σημαντική θέση στις εξαγωγές βδέλλας σε χώρες της Ευρώπης, και ιδίως στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 300 ιατρικά κέντρα, που χρησιμοποιούν αυτό το ζωικό είδος για θεραπευτικούς σκοπούς.

3. Ψάρι κατά του άσθματος


Η θεραπεία για τις αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα, φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα ινδικό… έθιμο. Στην πόλη Χιντεραμπάντ της Ινδίας, δύο αδέλφια εφαρμόζουν μια εναλλακτική θεραπεία στους ασθενείς, χρησιμοποιώντας ένα ζωντανό ψάρι, «παραγεμισμένο» με ένα θεραπευτικό μείγμα φυτικής προέλευσης. Συγκριμένα για να θεραπευτούν οι ασθενείς πρέπει να καταπιούν ζωντανό ένα ψάρι Murrel, μήκος δύο ιντσών, αφού πρώτα γεμιστεί με ένα μυστικό φυτικό μείγμα. Το ψάρι καθαρίζει τον οισοφάγο του ασθενούς, καθώς κατεβαίνει στο στομάχι, όπου και απελευθερώνει το φάρμακο. Επιζεί για περίπου 15 λεπτά στο εσωτερικό του σώματος, βοηθώντας να καθαρίσουν οι εκκρίσεις στους πνεύμονες καθώς σπαρταράει. Δύσκολο να το καταπιεί κάποιος, αλλά… θαυματουργό!

2. Νεροχελώνες κατά των ρευματισμών


Οι νεροχελώνες κατέχουν σημαντική θέση σε πολλές εναλλακτικές θεραπείες που εφαρμόζονται στην Καμπότζη, με βασικότερη αυτή για τους ρευματισμούς, καθώς πιστεύεται ότι με το άγγιγμά τους στο σώμα θεραπεύουν τους πόνους. Εκτιμάται ότι περισσότερο από το 1/3 των ιθαγενών χελωνών της Καμπότζης χρησιμοποιούνται σε θεραπείες, και μάλιστα πολλά είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

1. Σκυλιά κατά του διαβήτη


Ένα πολύ γνωστό στους περισσότερους ότι τα σκυλιά έχουν πιο έντονες αισθήσεις συγκεριτικά με τους ανθρώπους. Ξέρετε, όμως, ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να ανιχνεύσει τα συμπτώματα σε έναν διαβητικό; Τα σκυλιά Diabetes Alert Dogs (DADs) μπορούν από την οσμή και μόνο του ιδιοκτήτη τους να καταλάβουν εάν το σάκχαρο στο αίμα τους είναι πολύ χαμηλό ή υψηλό, ενώ είναι εκπαιδευμένοι να τους προειδοποιούν φέρνοντας κοντά τους κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, ένα παιχνίδι, για παράδειγμα.


Πηγή: perierga.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στον ανεπτυγμένο κόσμο (μόλυνση του περιβάλλοντος, κακή διατροφή, καθιστική ζωή, στρες κλπ) είναι η αιτία πολλών προβλημάτων υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους. Επειδή είναι δύσκολο να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής μας, οι πιο συνειδητοποιημένοι άνθρωποι επιλέγουν άσκηση, πιο υγιεινή διατροφή και συμπληρώματα διατροφής. Ενα από τα πιο αποτελεσματικά είναι το μανιτάρι γανόδερμα που αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, εξισσοροπει τα κύτταρα, τους ιστούς, τα όργανα και τις λειτουργίες όλου του οργανισμού. Μελέτες αποδεικνύουν την ηπατοπροστατευτική και αντιβακτηριακή λειτουργία του. Έχει σημαντικά αποτελέσματα στο αίμα σε σχέση με την πίεση, τα σάκχαρα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Μπορείτε να το βρείτε εδώ: www.vallianatos.dxneurope.eu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή