a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Αθήνα: Η χειρότερη πόλη για να ζεις

   Ποια είναι η πόλη που προσφέρει στους κατοίκους της την καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με όλες τις άλλες πόλεις στον υπόλοιπο κόσμο; Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων Mercer η αυστριακή πρωτεύουσα είναι η ιδανική πόλη για να ζει κανείς και η Βαγδάτη η χειρότερη.  Την ίδια ώρα στη δυτική Ευρώπη η Αθήνα έχει αρνητική πρωτιά εξαιτίας της κρίσης χρέους.
   Η Βιέννη με τους 1,7 εκατομμύρια κατοίκους βρίσκεται για τέταρτο έτος στην κορυφή του καταλόγου καθώς διαθέτει μία έντονη πολιτιστική ζωή σε συνδυασμό με αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη και λογικές -πλην όμως αυξανόμενες- τιμές ενοικίων.
   Η πολυτελής αρχιτεκτονική της από την εποχή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων την καθιστούν πόλο έλξης των τουριστών.
   Το αξιόπιστο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς κοστίζει μόλις ένα ευρώ την ημέρα για την ετήσια κάρτα μετακινήσεων στην πόλη που διοικείται από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους Πράσινους.
   Η Mercer διεξάγει την ετήσια έρευνά της για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους οργανισμούς να ορίσουν τις απολαβές των εργαζομένων στο εξωτερικό. Η εταιρεία βασίζεται σε 39 κριτήρια (αξιολόγησης των πόλεων) όπως η πολιτική σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς.
   Παρά την κρίση χρέους, η Ευρώπη συμμετέχει στη λίστα του 2012 σε 15 από τις 25 πρώτες θέσεις της. Η Γερμανία και η Ελβετία συμμετέχουν με τρεις πόλεις η καθεμία στην πρώτη δεκάδα. Στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης από τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.

«Συνολικά, οι ευρωπαϊκές πόλεις εξακολουθούν να έχουν υψηλή ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα του συνδυασμού αυξημένης σταθερότητας, ανόδου του βιοτικού επιπέδου και βελτίωσης των υποδομών των πόλεων», λέει το ανώτατο στέλεχος της Mercer, Σλαγκίν Παρακατίλ.

«Αλλά η οικονομική κρίση, οι πολιτικές εντάσεις και το υψηλό ποσοστό ανεργίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συνιστούν πρόβλημα για την περιοχή", συμπληρώνει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στην αμερικανική ήπειρο, οι πόλεις του Καναδά καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της λίστας με το Βανκούβερ να βρίσκεται στην πέμπτη θέση διατηρώντας την πρωτιά (για την αμερικανική ήπειρο) και τη Χονολουλού στην 28η θέση ως το πιο ευχάριστο αμερικανικό αστικό κέντρο.
   Το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας στην τρίτη θέση παραμένει στην κορυφή της κατάταξης των πόλεων Ασίας-Ειρηνικού, ενώ το Ντουμπάι στην 73η παίρνει την καλύτερη βαθμολογία στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
   Ωστόσο, αυτή η περιοχή συμμετέχει με 15 πόλεις που κατέχουν τις τελευταίες 20 θέσεις περιλαμβανομένων του Λάγος (Νιγηρία), Μπαμάκο (Μαλί), Χαρτούμ (Σουδάν) και Τζαμένα (Τσαντ). Στην τελευταία θέση της παγκόσμιας λίστας βρίσκεται η πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Η πρώτη δεκάδα της λίστας έχει ως εξής: 

Θέση                Πόλη Χώρα 
2012 2011 

1 1                   Βιέννη Αυστρία

2 2                   Ζυρίχη Ελβετία

3 3                   Όκλαντ Νέα Ζηλανδία

4 4                   Μόναχο Γερμανία

5 5                   Βανκούβερ Καναδάς

6 5                   Ντίσελντορφ Γερμανία

7 7                   Φρανκφούρτη Γερμανία

8 8                   Γενεύη Ελβετία

9 9                   Κοπεγχάγη Δανία

10 9                 Βέρνη Ελβετία

Και η τελευταία δεκάδα:

Θέση                Πόλη Χώρα 
2012 2011 

212 211           Κινσάσα ΛΔ Κονγκό

213 212           Νουαξότ Μαυριτανία

213 214           Tμπιλίσι Γεωργία

215 214           Μπραζαβίλ Κονγκό

216 216           Σαναά Υεμένη

217 217         Χαρτούμ Σουδάν

218 219          Τζαμένα Τσαντ

219 218          Πορτ ο Πρινς Αϊτή

220 220          Μπανγκούι Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

221 221           Βαγδάτη Ιράκ

   

Πηγή:   http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=241068

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου