a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΣΕΛΙ: Ο πιο φθηνός χειμερινός προορισμός



Ποιος είπε ότι η απόδραση σε έναν χιονοδρομικό παράδεισο κοστίζει “χρυσάφι” και είναι απαγορευτική σε περίοδο κρίσης;

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ.
Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 74 χιλιόμετρα από τη Κοζάνη. Η κύρια πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας Σελίου ενώ η δευτερεύουσα πρόσβαση γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας Σελίου. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων. 


Το Σέλι συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας, πλούσιες συνθήκες χιονιού, ελεύθερο ορίζοντα, εκπληκτική ηλιοφάνεια, εύκολη προσπέλαση και άνετους χώρους στάθμευσης. Διαθέτει όλες τις απαραίτητες τουριστικές εξυπηρετήσεις (αναβατήρες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, σχολές σκι κ.λ.π.).
Όσοι αγαπούν την ορεινή πεζοπορία μπορούν να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, που διασχίζει πυκνό μικτό δάσος κυρίως οξιάς και δευτερευόντως έλατου, περίπου παράλληλα με το δρόμο που οδηγεί στη Νάουσα. Άλλη πρόταση για περπάτημα αποτελεί η διάσχιση του φαραγγιού του Σελίου, μήκους 5 χλμ., στο οποίο βρίσκεται και το σπήλαιο "Τρύπα του Μιχάλη".



Στο Ε.Χ.Κ. Σελίου λειτουργούν τέσσερις αναβατήρες και τρία ΒΑΒΥ-LIFT.
Μια εναέρια καρέκλα (τελεσιέζ) μήκους 1200 μ.
Ένα συρόμενο πιάτο (τελεσκί) μήκους 1200μ.
Δύο συρόμενες άγκυρες (τελεσκί) μήκους 800 μ.
Τρία ΒΑΒΥ-LIFT μήκους 200 μ.

Από άποψη ειδικού βοηθητικού εξοπλισμού, διαθέτει τρία αποχιονιστικά (μια φρέζα -δύο λεπίδες αποχιονισμού - διανομής ( για την γρήγορη διάνοιξη του άξονα προσπέλασης Βέροια - Σέλι - Χιονοδρομικό Κέντρο και των χώρων στάθμευσης του Χ/Κ. Σε απόσταση max 1500 μέτρων, λειτουργούν καφέ – εστιατόρια – χώροι διαμονής (Ξενοδοχεία, Καταφύγια) κέντρα διασκέδασης - μπαρ, σχολές σκι και ενοικιάσεις για την εξυπηρέτηση των φίλων του σκι.


ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΕΙΔΟΣ    ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Πλήθος αναβατήρων     4
Συνολικό Μήκος αναβατήρων (Km)    3,95
Συνολική Παροχή Αναβατήρων (άτομα / ώρα)    2.750
Συνολικό Μήκος Πιστών (Km)    12
Συνολικό Εμβαδών Κτιριακών Εγκαταστάσεων (m2)    3.690

ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 1.500-1.900μ.
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΒΑΤΗΡΩΝ: 9 (1 εναέριος & 8 συρόμενοι)
ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΣΤΩΝ: 16
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΠΙΣΤΩΝ: 16χλμ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΖΟΝ: Από τέλη Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου



Αναβατήρες - πίστες
 


Υπάρχουν συνολικά εννέα αναβατήρες: ένας διθέσιος εναέριος, πέντε συρόμενοι και τρία baby lifts.

Οι πίστες έχουν ως εξής:

 

Πίστα Ρωξάνη: Πρόκειται για κόκκινη πίστα που ξεκινά λίγο κάτω από τον ενδιάμεσο σταθμό της καρέκλας και ακολουθεί πορεία παράλληλη προς αυτή, από τη δεξιά πλευρά της. Το μήκος της φτάνει τα 900μ. Είναι σαφώς η δυσκολότερη πίστα του Σελίου.

Πίστα Ήρα: Βρίσκεται στην περιοχή Αρσούμπασι και αριστερά του αναβατήρα Δίας, με μήκος 900μ. και κόκκινο χαρακτηρισμό.

Πίστα Άρτεμις: Βρίσκεται και αυτή στο Αρσούμπασι, αλλά στα δεξιά του αναβατήρα Ηρακλής. Έχει μήκος 900μ. και είναι -μαζί με την Ήρα- οι πιο πολυσύχναστες κόκκινες πίστες του κέντρου.

Πίστα Ευρυδίκη: Μικρή μπλε πίστα μήκους μόλις 500μ. στην αριστερή πλευρά του αναβατήρα Αμύντας.

Πίστα Ερατώ: Πρόκειται για κόκκινη πίστα μήκους 1.200μ. που ξεκινά από την κορυφή του αναβατήρα Αλέξανδρος με αριστερή κατεύθυνση και συνεχίζει κάτω από την καρέκλα και στα αριστερά της. Στο σημείο αυτό μάλιστα ακολουθεί ένα φυσικό «λούκι», γεγονός που την κάνει από τις πιο διασκεδαστικές και πιο αγαπητές πίστες του χιονοδρομικού κέντρου.

Πίστα Περσεφόνη: Μπλε πίστα που ξεκινά από την κορυφή του αναβατήρα Αμύντας και καταλήγει στην αφετηρία της καρέκλας περνώντας με πολύ ανοιχτή πορεία. Το μήκος της φτάνει τα 1.300μ.

Πίστα Ολυμπιάδα: Ξεκινά και αυτή από την κορυφή του Αμύντα, αλλά ακολουθεί πορεία παράλληλη της καρέκλας και από την αριστερή πλευρά της, περνώντας μέσα από το γνωστό «λούκι. Είναι μέτριας δυσκολίας, κάτι ανάμεσα σε μπλε και κόκκινη (μπλε στην αρχή και κόκκινη μετά) και έχει μήκος 1.300μ.

Πίστα Εύκλεια: Ξεκινά από την αριστερή πλευρά του συρόμενου αναβατήρα Δίας -όπως και η Ήρα-, αλλά ακολουθεί πιο ανοιχτή πορεία και καταλήγει στην αφετηρία του αναβατήρα Αμύντας. Έχει μήκος 1.100μ. και είναι εύκολη (μπλε). Χρησιμοποιείται και ως συνδετική πίστα για να επιστρέψει κάποιος στη βάση του χιονοδρομικού, αφού γίνει χρήση του Αμύντα και της πίστας Περσεφόνη.

Πίστα Εγνατία: Τη λένε και περιφερειακή, γιατί ξεκινά από την κορυφή του Αρσούμπασι στα 1.900μ. και με δυτική κατεύθυνση καταλήγει στην αφετηρία της καρέκλας Φίλιππος. Το μήκος της είναι περίπου 3.000μ. και είναι κόκκινη.

Πίστα Μουσών: Κατεβαίνει από τα δεξιά του συρόμενου αναβατήρα Αλέξανδρος και φτάνει μέχρι την αφετηρία του. Είναι μπλε και έχει μήκος 1.350μ.

Πίστα Ιφιγένεια: Εύκολη μπλε πίστα που βρίσκεται στο Αρσούμπασι, και συγκεκριμένα στα δεξιά του αναβατήρα Άρης. Έχει μήκος 900μ. και είναι κατάλληλη για μέτριους σκιέρ.

Πίστα Ηλέκτρα: Μπλε πίστα στην αριστερή πλευρά του αναβατήρα Άρης, με μήκος 900μ.

Πίστα Δάφνη: Ακόμα μία μπλε πίστα στην αριστερή πλευρά του αναβατήρα Άρης, αλλά με αρκετά πιο ανοιχτή πορεία. Το μήκος της φτάνει τα 1.000μ.

Πίστα Ιάσων: Πίστα αρχαρίων που βρίσκεται δίπλα στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού. Έχει μήκος 100μ. και χρησιμοποιείται κυρίως από τις σχολές σκι.

Πίστα Ερμής: Βρίσκεται κοντά στην πίστα Ιάσων και είναι και αυτή πίστα αρχαρίων και έχει μήκος 150μ.

Πίστα Ορφέας: Πίστα αρχαρίων με μήκος 120μ. Βρίσκεται στην περιοχή του Αρσούμπασι.



Πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων του Ε.Χ.Κ. Σελίου είναι η αδιαπραγμάτευτη πληρότητα στα ζητήματα ασφαλείας των επισκεπτών χιονοδρόμων και μη. Για τον λόγο αυτό έχει ανασυσταθεί η ομάδα ασφάλειας και διάσωσης του χιονοδρομικού, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια που έστω και μία πίστα ενηλίκων του Κέντρου λειτουργεί. Ήδη η Ομάδα Διάσωσης έχει τα δικά της γραφεία στο κτίριο του Διοικητηρίου του Κέντρου, όπου και διατηρεί επιμελώς συντηρημένο όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό τους. 
Στα καθήκοντα των μελών της περιλαμβάνονται:    

  • η ασφαλής λειτουργία των πιστών του κέντρου, σε συνεργασία και με τους pisteur του κέντρου. 
  • ο έλεγχος τήρησης των κανόνων χιονοδρομικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς, απ΄ άκρη   σε  άκρη όλων των πιστών του Κέντρου
  • η γρήγορη διακομιδή με snowmobile των τραυματιών στο ιατρείο του Κέντρου
  • η περίθαλψη των τραυματιών με τη χορήγηση πρώτων βοηθειών
  • ο έγκαιρος εντοπισμός αγνοουμένων
  • ο ταχύτατος απεγκλωβισμός των επισκεπτών από τον εναέριο αναβατήρα.

Η ομάδα ασφαλείας απαρτίζεται από πεπειραμένους εργαζομένους και προθυμότατους εθελοντές διασώστες του χιονοδρομικού. Η ομάδα είναι πλήρως εκπαιδευμένη με πολλές ώρες σεμιναρίων και πρακτικών ασκήσεων σε τομείς όπως διασώσεις, πρώτες βοήθειες, μεταφορά τραυματιών, και αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων για επισκέπτες αλλά και για τα οχήματα τους σε συνθήκες εκτός οδού, σε πάγο, σε χιόνι, ημέρα και νύχτα.


Στον τομέα της περίθαλψης το πλήρως επανδρωμένο ιατρείο του κέντρου, εξοπλισμένο με το πλουσιότερο δυνατό ιατροφαρμακευτικό υλικό, λειτουργεί με γιατρό και νοσηλεύτρια σε καθημερινή βάση. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες υπάρχει, σε διαρκή συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β., ασθενοφόρο όχημα στο χώρο του χιονοδρομικού για την γρήγορη μεταφορά των τραυματιών στο Νομ. Νοσοκομείο της Βέροιας.

Η χιονοδρομία είναι διασκέδαση, είναι έκφραση, είναι τρόπος ζωής. Είναι ο ορισμός της ελκυστικής χειμερινής δραστηριότητας, το πιο ωραίο άθλημα για πολλούς από εμάς όταν γίνεται με σύνεση και νηφαλιότητα.
Βγαίνοντας στην πίστα ή στο απάτητο κάθε χιονοδρόμος και snowborder έχει την υποχρέωση να μην καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά, να μην βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών ή φαρμάκων, και να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των pisteur , και των πινακίδων ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία των πιστών και να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί. Σε περίπτωση ατυχήματος ο καθένας έχει την υποχρέωση να αναφέρει άμεσα το συμβάν σε κάποιον pisteur , ή στον πλησιέστερο σταθμό αναβατήρα ή στο ιατρείο ή τηλεφωνικώς στο 23310-49226. Το κάθε δευτερόλεπτο μετράει πάνω στο βουνό. Δεν πρέπει να χρονοτριβούμε χωρίς να υπάρχει λόγος για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και των συνανθρώπων μας.


ΦΑΓΗΤΟ

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Μπαρμπαρούσης. Αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, κεμπάπ χοιρινό (σούβλα), χοιρινό με πρασοσέλινο, μοσχαράκι με μανιτάρια, σουτζουκάκια φούρνου, λαχανοσαρμάδες αυγολέμονο, φασόλια φούρνου, μελιτζάνα ψητή (με φέτα, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και σκόρδο), μπάτζος σαγανάκι, φασολάδα, χοιρινό με λάχανο κλπ. Τηλ. 2331049204.

Στην ταβέρνα του ξενώνα Καραφώλας. Τηλ. 2331049397.

Chalet Διογένης. Τηλ. 2331049223.

Chalet Πλατίτσας. Τηλ. 2331049201.

Καφενείο - τσιπουράδικο Μαγαζάκι. Τηλ. 6937209975.

Στο καταφύγιο του ορειβατικού. Τηλ. 2331049234.
 

ΔΙΑΜΟΝΗ


Ξενώνας Σέλευκος. Αποτελείται από 9 δωμάτια, τα οποία έχουν αυτόνομη θέρμανση και τζάκι. Λειτουργεί κέντρο spa με τζακούζι, χαμάμ και σάουνα. Τηλ. 2331049100 & 6974924444.

Ξενώνας Le Chalet. Διαθέτει 10 δωμάτια και 1 τρίχωρη σουίτα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, mini bar, ψυγείο και καμπίνα υδρομασάζ. Σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τιμή δίκλινου από 80 € έως 120 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2331049430.

Ξενοδοχείο Casa Pitoulia. Υπάρχουν 10 δίκλινα και 1 τετράκλινο. Σε όλα τα δωμάτια μπορεί να προστεθεί επιπλέον κρεβάτι. Είναι εξοπλισμένα με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar και internet. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Τιμή δίκλινου από 70 € έως 145 €. Τηλ. 2331049133 & 6977454036.

Αρχοντικό Μποζίνη. Διαθέτει 6 διαμερίσματα δύο χώρων με ανεξάρτητη κρεβατοκάμαρα, σαλονάκι, κουζίνα, τζάκι, τηλεόραση και υδρομασάζ. Σερβίρεται πρωινό. Τιμή για 2 άτομα από 50 € το καλοκαίρι καθημερινή μέρα έως 120 € την περίοδο Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς. Τηλ. 6944453491.

Ξενώνας Καραφώλα. Έχει 5 μεγάλα δωμάτια, που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 5 ή και 6 άτομα το καθένα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, DVD και mini bar. Στο ισόγειο βρίσκονται το καφέ μπαρ και το εστιατόριο. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2331049111, 6945786766 & 6942868932.

Ξενώνας Σέλι - Μπαρμπαρούσης. Πάνω από το εστιατόριο υπάρχουν 4 δίκλινα και 4 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και ψυγειάκι. Οι τιμές για το δίκλινο κυμαίνονται από 40 € έως 85 € και για το τρίκλινο από 50 € έως 100 €. Τηλ. 2331049204 & 6945931427.

Ξενοδοχείο Χρυσό Ελάφι. Βρίσκεται μέσα στην πίστα του χιονοδρομικού, πάνω από το καφέ μπαρ του σαλέ και διαθέτει 40 κρεβάτια. Τηλ. 2331049220 & 2331049318.

Ξενοδοχείο Σέλι. Διαθέτει και αυτό 40 κρεβάτια. Τηλ. 2331049206, 2331049390 & 2331071206.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου