a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Μωάμεθ ο Προφήτης (~570 - 632 μ.Χ.)

Πολλά έχουν ειπωθεί για τον Μωάμεθ, αφού πρόκειται για μια απ’ τις πιο ιδιαίτερες, πολύπλευρες και σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας.  

Ο Μωάμεθ ή Μουχάμμαντ, είναι ο διαμορφωτής της θρησκείας του Ισλάμ και θεμελιωτής της αραβικής αυτοκρατορίας. Θεωρείται από τους Μουσουλμάνους ότι υπήρξε ο τελευταίος προφήτης του Ισλάμ, ο οποίος στάλθηκε για να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα με το άγγελμα του.
Σύμφωνα με τους παραδοσιακούς Μουσουλμάνους βιογράφους, γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 570 μ.Χ. στη Μέκκα και πέθανε στις 8 Ιουνίου 632 μ.Χ. στη Μεδίνα. Και οι δυο αυτές πόλεις βρίσκονται στην περιοχή Χετζάζ της σημερινής Σαουδικής Αραβίας. Κατά γράμμα, Μωάμεθ, σημαίνει "ιδιαίτερα αξιύμνητος" στην αραβική γλώσσα.  

Καταγωγή

Καταγόταν από την αριστοκρατική φυλή των Κορεϊσιτών, αλλά πολλοί ιστορικοί θέλοντας να δημιουργήσουν εντύπωση για την προσωπικότητά του, ισχυρίζονται ότι καταγόταν από φτωχή οικογένεια. To πλήρες όνομα του Μωάμεθ, ήταν Αμπού αλ Κασίμ Μουχάμαντ ιμπν Αμπντ Αλλάχ ιμπν Αμπντ αλ-Μουταλίμπ ιμπν Χασίμ

Παιδικά χρόνια

Έξι ετών ο Μωάμεθ ορφάνεψε και από τη μητέρα του Αμίνα και τον περιέθαλψε ο παππούς του Αμπντ αλ-Μουταλίμπ. Σε δύο χρόνια όμως πέθανε και αυτός και την κηδεμονία του μικρού ανέλαβε ο θείος του,  Αμπού Τάλιμπ, που ήταν ο νέος αρχηγός του γένους και έμπορος, όπως ήταν και οι περισσότερι από τους Μεκκανούς. Μαζί με το θείο του, ακολουθούσε και ο Μωάμεθ τα καραβάνια, τα οποία έφερναν τα εμπορεύματα προς τη Γάζα ή τη Δαμασκό, τα τελευταία σημεία του δρόμου προς βορράν.

Ενήλικη ζωή

Σε ηλικία 25 ετών (595) o Μωάμεθ παντρεύτηκε μια πλούσια χήρα, τη Χαντίτζα, στην υπηρεσία της οποίας είχε προσληφθεί ως φύλακας καραβανιών και διαχειριστής των εμπορικών της υποθέσεων. Ήταν μεγαλύτερη του κατά 15 χρόνια και με παιδιά από δύο προηγούμενους γάμους της. Κατά τα αραβικά ήθη, τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας δεν κληρονομούσαν, και κατά συνέπεια, ο Μωάμεθ δεν είχε μερίδιο στην περιουσία του πατέρα του ή του παππού του. Με τον γάμο που έκανε όμως, απέκτησε αρκετά χρήματα για να ασχοληθεί με τις εμπορικές δραστηριότητες, τομέας στον οποίο είχε αρκετές ικανότητες. Έζησε με την Χαντίτζα 20 χρόνια, αποκτώντας τέσσερις κόρες και δύο γιους. Τα αγόρια πέθαναν μικρά ενώ από τις κόρες του, η Φάτιμα είναι η πιο γνωστή και σεβαστή, κυρίως στους σηίτες. Μέχρι τον θάνατο της Χαντίτζα, ο Μωάμεθ, δεν παντρεύτηκε άλλη γυναίκα, πράγμα που έκανε μετά το θάνατο της, ενώ αργότερα είχε περισσότερες γυναίκες.

Μωαμεθανισμός

Στο σπήλαιο του Χίρα, ο Μωάμεθ, σε ηλικία 40 ετών (610 μ.Χ.), οραματίσθηκε τον άγγελο Γαβριήλ, που τον βεβαίωσε ότι θα ήταν "ο απεσταλμένος του Θεού". Στη συνέχεια, τον διέταζε να "απαγγείλει" κι έτσι άρχισε σταδιακά η αποκάλυψη του Κορανίου. Το 610 ένιωσε την κλήση του στο προφητικό αξίωμα, αλλά για τρία χρόνια περιόρισε το κήρυγμά του μόνο σε στενό φιλικό κύκλο. Το 613 άρχισε επίσημα τη δράση του στη Μέκκα και κάλεσε τους συμπολίτες του να εγκαταλείψουν τον πολυθεϊσμό και την ανήθικη, ανόητη ζωή τους για να ακολουθήσουν το Ισλάμ, την υποταγή δηλαδή στο θέλημα του Αλλάχ του μοναδικού Θεού. Η αναφορά του στην Ημέρα της Κρίσης και στη μεταθανάτια ζωή συντάραξε τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι αρχικά τον χλεύασαν και μετά στράφηκαν έντονα εναντίον του.
Στην ειδωλολατρική Μέκκα βρήκε μεγάλη αντίδραση και καταδιωγμένος κατέφυγε στη Μεδίνα, όπου υπήρχαν ήδη οπαδοί του. Το έτος της φυγής του από τη Μέκκα ονομάζεται "εγίρα" και θεωρείται σταθμός στη διάδοση του ισλαμισμού. Αφού εξάπλωσε τη θρησκεία του στη νέα πόλη, άρχισε τις εκστρατείες του, που ενώ στην αρχή ήταν μικρές αψιμαχίες, σε λίγο καιρό έγιναν σωστές μάχες.

Το 630, με την πρόφαση ότι είχε παραβιαστεί η συνθήκη της Χουνταϊμπίγια του 628, η οποία έγινε για να σταματήσει τις εχθρότητες μεταξύ Μωάμεθ και αριστοκρατών της Μέκκα, εκστράτευσε κατά της Μέκκα και την κατέλαβε. Καθάρισε το ιερό Καάβα από τις ειδωλολατρικές παραστάσεις και σκότωσε τους πιο φανατικούς αντιπάλους του.

Σε λίγο καιρό επέστρεψε στη Μεδίνα, απ` όπου συνέχισε τις θρησκευτικές του εκστρατείες και υπέταξε πολλά κράτη και φυλές. Το 631, στο ετήσιο προσκύνημα της Μέκκα έστειλε αντιπροσώπους του που μετέφεραν ένα μήνυμά του, το οποίο περιέχεται στο "Κοράνιο". Σ` αυτό καταδίκαζε οριστικά τον πολυθεϊσμό και άνοιγε τον πόλεμο κατά της ειδωλολατρίας.

Μετά το θάνατό του τον διαδέχτηκε ο Αμπού-Μπεκρ, που αργότερα έγινε ο πρώτος χαλίφης του μωαμεθανισμού και συνέχισε τις εκστρατείες για την εξάπλωση της θρησκείας. Ο Μ. ήταν άνθρωπος προικισμένος, με ικανότητες που διακρίνουν τις ισχυρές προσωπικότητες. Είχε ζωηρή φωνή, φυσική ευγλωττία, γρήγορη αντίληψη, μεγάλη φαντασία και ευστροφία και μπορούσε να πείθει τους απλοϊκούς ανθρώπους της εποχής του. Ήταν λιτοδίαιτος και μοίρασε όλη του την περιουσία στους φτωχούς.

Με τα μεγάλα του πνευματικά και στρατιωτικά προσόντα έθεσε δύο καθήκοντα στους μουσουλμάνους, καθήκοντα που εξασφάλισαν την εξάπλωση της διδασκαλίας του. Το ένα ήταν η συνεχής προσευχή και το άλλο ο πόλεμος για τη διάδοση των ιδεών του. Η μόνη έγκυρη πηγή, απ` όπου αντλούμε πληροφορίες για τη ζωή του είναι το "Κοράνιο", το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Γύρω από τη ζωή του, έχουν πλαστεί πολλοί θρύλοι και παραδόσεις, που είναι αποτέλεσμα των εντυπώσεων που δημιούργησε στους ανθρώπους της εποχής του. Η θρησκεία του Ισλάμ τα πρώτα χρόνια θριάμβευε και εξαπλώθηκε από την Ινδία μέχρι την Ισπανία και τη Β Αφρική. Αργότερα, όταν η μαχητικότητα των φανατικών οπαδών μειώθηκε, η θρησκεία έχασε τη μεγάλη ισχύ της και έπεσε σε παρακμή.
Γενικά με το θρησκευτικό του μήνυμα και τις πολιτικές-κοινωνικές πρωτοβουλίες του, καθόρισε την εξέλιξη του αραβικού κόσμου και συνολικά επηρέασε την ανθρώπινη ιστορία.

 



                                                                                                     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου