a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Επιθανάτιες Εμπειρίες

   Υπάρχει μεταθανάτια ζωή; Πως γίνεται η μετάβαση; Μέσα από το λευκό τούνελ που βλέπουν όλοι όσοι ισχυρίζονται πως έζησαν την επιθανάτια εμπειρία; Όντως το σώμα μας κατά την μετάβαση αιωρείται; Πρόκειται για ανεξήγητο φαινόμενο ή όλα είναι παιχνίδια του μυαλού;

 
Πως είναι μια επιθανάτια εμπειρία;  Ποια είναι η ''διαδικασία της μετάβασης'' από τη ζωή στο θάνατo; Πολλοί ασχολήθηκαν και πολλές μαρτυρίες υπάρχουν. Tο περίεργο είναι πως όσοι «έζησαν» μια τέτοια εμπειρία συμφωνούν μεταξύ τους σε πάρα πολλά σημεία...
  • Οι περισσότεροι αναφέρουν πως είδαν ένα τούνελ μέσα από το οποίο έβγαινε μια λάμψη που συνεχώς τους προσέγγιζε. 
  • Κανένας ωστόσο, δεν ένιωσε φόβο ή διστακτικότητα. 
  • Στο ταξίδι τους αυτό ορισμένοι συναντήθηκαν με αγαπημένα πρόσωπα που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. 
  • Αλλοι άκουσαν μια φωνή γλυκιά και ήρεμη να τους καλεί να πλησιάσουν προς την φωτεινή πύλη. 
  • Αρκετοί επίσης ένιωσαν να αιωρούνται πάνω από το σώμα τους βλέποντας τις προσπάθειες διάσωσής τους. Με λεπτομέρειες διηγούνται τις συζητήσεις των διασωστών σε τόπους τροχαίων ατυχημάτων ή τις υπερπροσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών πάνω από το χειρουργικό κρεβάτι για να τους επαναφέρουν στη ζωή.                                  

Κι όμως στην πλειονότητά τους θεωρούν πως η αυτή η μικρή γεύση της μετάβασης από τη ζωή στο θάνατο υπήρξε η πιο όμορφη εμπειρία που έχουν ζήσει και η οποία άλλαξε τον τρόπο σκέψης τους. 
 
Υπάρχει λογική εξήγηση;

Πολλοί άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στα θάνατο δήλωσαν ότι τις δύσκολες εκείνες ώρες άκουγαν μια μουσική. Πρόκειται για μια απαλή μουσική, λέει ο δρ Τζόελ Φανκ, καθηγητής ψυχολογίας στο Κολέγιο Πλαίμουθ. Ο δρ Φανκ πραγματοποίησε την έρευνα σε 60 ανθρώπους που είχαν φθάσει πολύ κοντά στο θάνατο. Ανθρώπους που ένιωσαν το θάνατο να πλησιάζει. Η καρδιά τους σταμάτησε για λίγο και μετά άρχισε πάλι να λειτουργεί. Ο γιατρός έπαιξε διάφορα είδη μουσικής. Περίπου το 50% των ανθρώπων θυμόταν ξεκάθαρα τον ήχο. Ήταν η ίδια μουσική για όλους. Όταν την άκουγαν έκλειναν τα μάτια και ξεσπούσαν σε κλάματα....
 
Ο Κέβιν Νέλσον καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, μελέτησε τις επιθανάτιες εμπειρίες για περισσότερα από 30 χρόνια καταλήγοντας σε επιστημονικές ερμηνείες του φαινόμενου. Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ο ύπνος και η κατάσταση ΡΕΜ στην οποία βρίσκεται κάποιος την ώρα που κοιμάται ή βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης.  Σύμφωνα με τον καθηγητή κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο δεκτικοί σε επιθανάτιες εμπειρίες απ’ ότι άλλοι, δεδομένου ότι πέφτουν πιο εύκολα σε υπνοπαράλυση, μια κατάσταση ΡΕΜ που χαρακτηρίζεται από προσωρινή παράλυση του σώματος και γρήγορη κίνηση του ματιού. Κατά την περίοδο REM, η δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου είναι παρόμοια με εκείνη που υπάρχει τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι και γι΄αυτό οι άνθρωποι που ξυπνούν από ύπνο REM μπορούν να θυμηθούν τα όνειρά τους.

  
Οι «κλινικά νεκροί» ασθενείς αισθάνονται ότι «βγαίνουν» από το σώμα τους κι από κάποιο σημείο του χειρουργείου παρακολουθούν τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών να τους επαναφέρουν. Συχνά μπορούν να περιγράψουν με απόλυτη ακρίβεια τι ακριβώς τους έκαναν κατά τη διάρκεια της «απουσίας τους», αφήνοντας άναυδους τους γιατρούς που παίρνουν μέρος στη διάσωσή τους. Το φως στην άκρη του τούνελ θα μπορούσε να προέλθει από δύο διαφορετικές πηγές. Είτε το φως του χειρουργικού κρεβατιού, ή λόγω της μηχανιστικής αντίδρασης του αμφιβληστροειδούς, του οποίου οι νευρώνες λόγω έλλειψης οξυγόνου σταματούν τη λειτουργία τους σχηματίζοντας έτσι την εικόνα-εντύπωση ενός σκοτεινού τούνελ που στην άκρη του υπάρχει φως.

 
Αρκετοί από όσους έχουν βιώσει μεταθανάτιες εμπειρίες ισχυρίζονται ότι όχι μόνο έβλεπαν το τούνελ αλλά περπατούσαν μέσα σε αυτό.

Πως γίνεται αυτό;

Η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τις εξωσωματικές εμπειρίες βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην περιοχή που είναι υπεύθυνη για την αίσθηση της κίνησης. Κανονικά, η περιοχή αυτή απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό κατά τη διάρκεια της μετάβασης σε κατάσταση ύπνου REM, ο εγκέφαλος να λειτουργήσει κατά τρόπο ώστε ο άνθρωπος να βιώσει την αίσθηση της κίνησης. Αίσθημα της αιώρησης και αποκοπής ψυχής – σώματος.
 
Τα παραπάνω εξηγούν τα «οράματα» του λευκού φωτός και του τούνελ. Τι γίνεται όμως με τις εμπειρίες της αιώρησης η της αίσθησης απώλειας ζωής;
    
Η εξήγηση είναι απλή.

Σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου ΡΕΜ παρουσιάζεται υπνοπαράλυση. Οταν κάποιος βιώνει παράλυση ύπνου έχει την εντύπωση ότι βλέπει όραμα ή όνειρο. Αυτό εξηγεί αρκετές περιγραφές ονείρων στα οποία το άτομο βρίσκεται ξαπλωμένο και ανίκανο να κινηθεί ενώ η κατάσταση μπορεί να επιφέρει και υπναγωγικές παραισθήσεις.

  
Το αίσθημα της αιώρησης μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανοξία στη δυσλειτουργία της παρεγκεφαλίδας. Η επιστημονική ομάδα ενός άλλου γιατρού του Δρ Μπλανγκ, ανακάλυψε τυχαία ότι η αίσθηση της αιώρησης σχετίζεται με χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο που δημιουργούν εμπειρία παραισθήσεων που γίνεται αντιληπτή ως αληθινή από τον ασθενή. Κατά τη διάρκεια εξέτασης ασθενούς που υπεβλήθη σε τεχνητές ηλεκτρικές εκκενώσεις στον εγκέφαλο, αυτή ένιωσε να αιωρείται λέγοντας στους γιατρούς πως έβλεπε το σώμα της από ψηλά. Όταν οι ηλεκτρικές εκκενώσεις σταμάτησαν, είπε πως επέστρεψε στο σώμα της. Η υπερ-λειτουργία ορισμένων αισθητήρων μέσα στον εγκέφαλο, μπορούν να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα. Το συναίσθημα της γαλήνης και της ευτυχίας. Τα συναισθήματα της ευτυχίας θα μπορούσαν να εξηγηθούν από το σύστημα ανταμοιβής και επιβράβευσης του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια μεγάλων κρίσεων, το σώμα απελευθερώνει χημικά που δημιουργούν την αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας.


Μια αληθινή μαρτυρία

Κατά τη διάρκεια της επιθανάτιας εμπειρίας που είχε μετά από επιπλοκή στη γέννα του πρώτου της παιδιού μια γυναίκα από τη Μεγάλη Βρετανία, η Τζίλιαν, συνάντησε τον νεκρό πατέρα της που είχε πεθάνει προ δύο ετών. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στη Daily Mail, ένιωσε να βγαίνει από το σώμα της και να αιωρείται πάνω από το χειρουργικό κρεβάτι βλέποντας τις προσπάθειες των γιατρών να τη σώσουν. Στη συνέχεια πέρασε στην αίθουσα αναμονής, βλέποντας τον άνδρα της εμφανώς σοκαρισμένο να τηλεφωνεί στη μητέρα της, ενώ κατά τη συνάντησή με τον πατέρα της αυτός της είπε ότι θα γεννούσε αγοράκι, κάτι το οποίο ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.


-Είπα στον πατέρα μου ότι έπρεπε να φύγω και να επιστρέψω πίσω να φροντίσω τον άνδρα μου τον Χάμις και το παιδί μου, αλλά μου απάντησε ότι έπρεπε να υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία για να μου επιτρέψει να γυρίσω πίσω. Δεν φοβόμουν καθόλου. Το μόνο που με ανησυχούσε ήταν το πώς θα καθησύχαζα τον Χάμις ότι όλα θα πήγαιναν καλά και πως θα έβρισκα τον τρόπο να επιστρέψω στο σώμα μου, λέει η Τζίλιαν, που τώρα ζει μαζί με την οικογένειά της στο Sussex.
Μετά το επεισόδιο, όπως λέει η ίδια, επαναθεώρησε όλη τη ζωή της και από αντικοινωνικός κλειστός χαρακτήρας μεταμορφώθηκε σε κοινωνικό άτομο.


-Κάποιος που ψάχνει να βρει λογική εξήγηση απλά χάνει το στόχο. Για όσους έζησαν παρόμοιες εμπειρίες με τη δικιά μου κατανοούν ότι ήταν άκρως αληθινές και είχαν μεγάλη επίδραση στην μετέπειτα ζωή μας. Το να νιώθεις ότι αγγίζεις το θάνατο και επανέρχεσαι στη ζωή, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Οποιοσδήποτε μπορεί να πει ότι έζησα μια παραίσθηση, αλλά για εμένα είναι πραγματικότητα, τονίζει.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Νέλσον, σημειώνει ότι δεν θέλει να ακυρώσει την πίστη των ανθρώπων για το Θεό, αλλά προσπαθεί να εξηγήσει επιστημονικά τα βιώματά τους.
Άλλωστε όπως τονίζει: Ποιός μας λέει ότι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί δεν έχουν δημιουργηθεί από το Θεό, ακριβώς για να μας κάνουν να αισθανθούμε άνετα καθώς πλησιάζουμε στο θάνατο;

Πηγές: anoixti-matia.blogspot.gr, newsnow.gr
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου