a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Το λουλούδι της ερήμου

Το λουλούδι της ερήμου είναι ένα βιβλίο στο οποίο η συγγραφέας του, Γουόρις Ντίρι, αφηγείται την δική της ιστορία.


Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Σομαλία της Αφρικής, βίωσε καταστάσεις που άνθρωποι της ανεπτυγμένης Δύσης δεν μπορούν να συλλάβουν με το νου τους. Δυστυχώς, η γυναίκα δεν υφίσταντο ως άνθρωπος, παρά μόνο ως κτήμα του εκάστοτε αρσενικού, είτε αυτός ήταν ο πατέρας είτε ο αδελφός είτε ο σύζυγος.
Η γυναίκα αυτή ένιωσε στο πετσί της κάθε περιορισμό , όποιον ευτελισμό της ανθρώπινης φύσης της, μέχρι που κατόρθωσε να σπάσει τις αλυσίδες του δυσβάσταχτου ζυγού και να το σκάσει, χαράζοντας την δική της πορεία. Ύστερα από πολλές δυσκολίες έγινε μοντέλο και σήμερα είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, και αγωνίζεται μαζί με χιλιάδες να καταργηθεί η κλειτοριδεκτομή στις χώρες τις Αφρικής αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της γης λαμβάνει χώρα κάτι τόσο απάνθρωπο.

Η Γουόρις Ντίρι, γόνος μιας παραδοσιακής σομαλικής οικογένειας νομάδων, που πίστευαν σε αρχαϊκά έθιμα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο γάμος ανάμεσα σε κοριτσάκια προεφηβικής ηλικίας και σε ηλικιωμένους άντρες, το έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο, όταν ήταν μόλις δεκατριών χρονών, αγράμματη και πάμπτωχη, χωρίς τίποτα δικό της εκτός από ένα κουρελιασμένο σάλι.

Η νεαρή Γουόρις αντιμετώπισε την εκμετάλλευση, την απόπειρα βιασμού και την ωμή βία, και με επίμονο αγώνα, κατόρθωσε να φτάσει στο μακρινό Λονδίνο, όπου δούλεψε σαν υπηρέτρια στο σπίτι του πρέσβη θείου της. Εκεί, ενώ πάσχιζε να μάθει ανάγνωση και γραφή, η εντυπωσιακή ομορφιά της τράβηξε την προσοχή ενός φωτογράφου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει σύντομα μια καριέρα στο μόντελινγκ, που την οδήγησε τελικά στη Νέα Υόρκη και στη διεθνή φήμη.

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο της, Λουλούδι της ερήμου, προσφέρει μια ακαταμάχητη, σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση της δραματικής και διδακτικής της οδύσσειας. Είναι ένα ζωντανό πανόραμα της απλής, συχνά σκληρής ζωής των νομαδικών φυλών της Σομαλίας, αλλά και μια φλογερή, πειστική έκκληση για δράση από μια εύγλωττη κι ελκυστική υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ξέρει από προσωπική πείρα αυτό το θέμα.

Eίναι ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή του καθενός, όχι τόσο για να μάθει για την ιστορία της Γουόρις όσο για να καταλάβει ότι αυτό που συνέβηκε σε εκείνη συνεχίζει να συμβαίνει ακόμη και σήμερα σε χιλιάδες μικρά κορίτσια, χωρίς την συγκατάθεση τους. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. ο πλήρης εξευτελισμός της ως άνθρωπος, η μεταχείριση της σαν να είναι αντικείμενο είναι κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν πολλές κοινωνίες και αναγκάζουν εκατομμύρια γυναίκες να παλεύουν για την επιβίωση και να μην ζουν πραγματικά τη ζωή. Εν τέλει, είναι ένα βιβλίο που αφορά σε όλους, ένα έργο που μπορεί να αγγίξει της χορδές ενός ανθρώπου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου